Bosna i Hercegovina     | 08.02.2019. 14:47 |

SBB osuđuje pokušaj minimiziranja zločina i relativiziranja agresije na BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Povodom odluke Vlade bh. entiteta Republika Srpska o formiranju komisije za “istraživanje stradanja Srba u Sarajevu i za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992.-1995. godina” Savez za bolju budućnost (SBB) ovaj potez entitetske vlasti smatra još jednim pokušajem minimiziranja ratnih zločina i počinjenog genocida nad Bošnjacima, te reletiviziranja međunarodno sudski dokazane agresije na Bosnu i Hercegovinu.

 - Bespredmetna je svaka rasprava o utvrđenim činjenicama i presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, a posebno o počinjenom genocidu u Srebrenici - navode iz SBB u saopćenju za javnost.

Također, kako dodaju, 44 mjeseca monstruozne opsade Sarajeva, 11.541 ubijeni i više od 50.000 ranjenih stanovnika Sarajeva, tropiogodišnje mrcvarenje civila nestašicama hrane, vode i uskraćivanjem svih životnih potreba, sistematično uništavanje jednog grada i jednog naroda, cijeli svijet je i tada smatrao, a i danas smatra najvećim zločinom protiv čovječnosti nakon Drugog svjetskog rata.

 - Zato, ni Srebreničanima, ni Podrinjcima, ni stanovnicima Sarajeva i mnogih drugih gradova koji su tokom rata bili glavna meta agresije i proračunate namjere za istrebljenjem jednog naroda, niko ne može komisijskim putem i s naknadnom pameti pokašati podvaliti izjednačavanje krivice, relativizaciju zločina i propitivanje dokazane agresije. Formiranje ove i sličnih komisija ne služi prihvatanju istine ili promoviranju pomirenja i suživota, već naprotiv, opasnom historijskom revizionizmu i degradiranju ionako poljuljanog međuetničkog povjerenja i sigurnosti povratnika u RS - saopćeno je iz SBB-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bjelica-Prutina: Zahtjev Vlade RS, u pravnom smislu, smatram nezakonitim

Održana sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'