Bosna i Hercegovina     | 08.02.2019. 14:47 |

Potvrđena optužnica u predmetu Zijad Srabović i drugi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Senaida Ćosića, Abida Arapčića, Pašagu Čajića, Mirsada Žilića i Samira Džambića tereti za ratni zločin protiv civila.

U optužnici se navodi da su optuženi za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između VRS-a i TO BiH, kasnije Armije RBiH, na području općine Lukavac od juna do polovine oktobra 1992. godine postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pritom kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata i Dopunskog protokola II koja zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, nasilje nad životom, zdravljem ili mentalnim blagostanjem ljudi, a naročito sve vrste ubistva.

Zijad Srabović optužen je da je u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost Štaba TO Lukavac počinio i nije sprječavao nečovječna postupanja, mučenja, ubistva te nezakonita zatvaranje civila, te kao odgovorna osoba po dužnosti koju je obavljao propustio da poduzme nužne i razumne mjere da takva postupanja spriječi.

Refik Morankić optužen je da je u svojstvu pripadnika Štaba TO Lukavac i komandanta vojne jedinice zvana „Fikina jedinica i HVO Modrac“, te komandant zatvora u objektu „Klaonica“ naredio protivzakonita zatvaranja civila, počinio i omogućio mučenja i nečovječna postupanja, te kao nadređena i odgovorna osoba po funkcijama koje je obavljao propustio da preduzme nužne i razumne mjere da spriječi mučenja, ubistva, nečovječna postupanja prema zatvorenim civilima.

Ahmet Bajrić optužen je da je u svojstvu vojnog policajca Štaba TO Lukavac, a zatim pripadnik vojne jedinice zvane „Fikina jedinica i HVO Modrac“ učestvovao u nečovječnom postupanju, mučenju i ubistvu civila.

Optuženi Senaid Ćosić i Abid Arapčić terete se da su u svojstvu pripadnika vojne jedinice zvane „Fikina jedinica i HVO Modrac“ počinili i omogućavali mučenje, ubistva, nečovječna postupanja prema zatvorenim civilima.

Optuženi Pašaga Čajić, Samir Džambić i Mirsad Žilić terete se da su u svojstvu vojnih policajaca Štaba TO Lukavac učestvovali u mučenju civila, javio je BIRN BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom