Svijet     | 08.02.2019. 15:07 |

Merkel protivrječi Trumpu: Islamska država daleko je od poraza

FENA Internet

BERLIN, 8. februara (FENA) - Islamska država daleko je od poraza, i umjesto toga je pretvorena u asimetričnu vojnu silu nakon što je militantna grupa izgubila skoro svu terirotiju koju je nekada kontrolirala u Siriji, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

Komentari kancelarke Merkel na inauguraciji berlinskog sjedišta njemačke vanjske obaveštajne agencije BND protvrječi izjavama američkog predsjednika Donalda Trumpa da je ta grupa poražena.

- Takozvana Islamska država na sreću je protjerana sa svoje teritorije, ali to nažalost ne znači da je Islamska država nestala. Ona se transformirala u asimetričnu vojnu silu. I to je, naravno, prijetnja - izjaavila je Merkel.

Konzervativna kancelarka kazala je da je nadzor dešavanja u Siriji jedan od vodećih prioriteta BND-a, koji također uključuju i cyber prijetnje i širenje lažnih vijesti s ciljem uticaja na demokratske izbore.

Trump je izjavio u srijedu kako u idućoj sjedmici očekuje zvaničnu objavu da je koalicija koja se bori protiv militanata preotela svu teritoriju koju su radikali ranije držali. On je u decembru objavio u tweetu da je radikalna grupa "poražena".

Trump želi da povuče američke vojnike iz Sirije do kraja aprila, u planu koji je alarmirao evropske saveznike koji strahuju da će se Islamska država ponovo pojaviti u Siriji u odsustvu kredibilnog plana za okončanje građanskog rata u toj zemlji.

- Još je dugačak put do mira u Siriji - izjavila je Merkel, "obožavana" među mnogima od više od 550.000 Sirijaca koji su pronašli utočište u Njemačkoj nakon što je ona odlučila 2015. godine da otvori granice svoje zemlje za skoro milion tražilaca azila.  

U novom sjedištu BND radit će 4.000 službenika agencije koji su se preselili iz trenutne lokacije u blizini Muenchena.

Za građevinu u kvartu Mitte njemačke prijestonice trebalo je više od deset godina građevinskih radova i koštala je više od 1,4 milijardi eura, javili su njemački  mediji.

Zgrada se prostire na 20 hektara zemlišta i ima oko 260.000 kvadratnih metara uredskog prostora, prenosi agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Macron kaže da je ogranak IS-a izveo napad na Moskvu, a grupa je pokušala napade u Francuskoj

Islamska država preuzela odgovornost za masakr u Iranu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo