Bosna i Hercegovina     | 09.02.2019. 17:03 |

BH UK Network - 90.000 mladih Britanaca obrazovano o genocidu u Srebrenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO/LONDON, 9. februara (FENA) - U  Domu lordova u Londonu predstavljena je tema za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici. U okviru programa prisutnima su se obratila čak četiri lorda  i tri člana Britanskog parlamenta. Najmlađi govornik bila je sedamnaestogodišnja Amina Mekić koja je govorila o iskustvu njene porodice, ratnim traumama i gobitcima članova najuže porodice tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Zajednice BH udruženja u Velikoj Britaniji.

Amina Mekić rođena je u Velikoj Britaniji kao druga generacija preživjelih iz Bosne i Hercegovine. Njena porodica dolazi iz Sarajeva.

- U ratu smo izgubili mnogo članova najuže porodice. Nedavno smo pronašli ostatke mog dede i daidže. Mi ne znamo kako i gdje su ubijeni. Još niko nije odgovarao za njihovu smrt, i ako je od toga prošlo više od 25 godina. Mnogi od nas su raseljeni širom svijeta, moja porodica je tokom rata došlu u Birmingham,  Velika Britanija. Od početka sam pohađala Bosansku dopunsku školu u Birminghamu a takođe sam član bosanske folklorne grupe “Mladost Bosne", kazala je Mekić. 

Nakon predstavljanja teme Amina Mekić je kazala da joj je čast biti u prilici da govori u Domu lordova u ime bosanskohercegovačke omladine, te da što joj je omogućeno da dalje razvija razumijevanje genocida u Srebrenici.

- Uvijek ću biti zahvalna fondaciji “Remebering Srebrenica” za posao koji oni rade zajedno sa BH UK Network (Zajednicom BH udruženja u Velikoj Britaniji) i što su mi  omogućili da sudjelujem u nečemu tako značajnom za našu domovinu - kazala je Mekić.

Tema za obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici za 2019 godinu je "Premošćavanje podjele-suprotstavljanje mržnji”. Temu je predstavio državni sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu, Rt. Hon. Clan Parlamenta Jamesa Brokenshirea.

Organizacija Remembering Srebrenica je osnovana 2013. godine i sjedište joj je u Birminghamu. Do sada su uspjeli da obrazuju više od 90.000 mladih Britanaca o genocidu u Srebrenici, organizovali više od 6.200 događaja u znak sjećanja na žrtve genocida. Takođe su organizovali da 1.200 Britanaca posjeti Memorijalni centar "Potočari".

Prisutnima su se osim nekoliko lordova obratili i Prijedorčanka Amra Mujkanović kao i dr. Vakar Azmi OBE (Waqar), predsjednik Fondacije “Remembering Srebrenica”.

Na kraju svog obraćanja Amina Mekić je pročitala “Molitvu” za sve žrtve genocida u nadi da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Brnabić: BDP Srbije je vrijedan skoro 70 milijardi eura

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo