Sport     | 10.02.2019. 21:00 |

Paljenjem Olimpijskog plamena na Koševu započeo EYOF 2019

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 10. februara (FENA) – Svečanom ceremonijom otvorenja, defileom zemalja učesnica i paljenjem Olimpijskog plamena, večeras je na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu počeo 14. Evropski omladinski zimski festival (EYOF) - najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini od 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Ceremoniji otvorenja na najvećem bh. stadionu prisustvovalo je 25.000 gledalaca, među kojima i brojni zvaničnici, gosti iz zemalja regiona, bivši sportisti i olimpijci, koji su imali priliku vidjeti ponovno paljenje Olimpijskog plamena u Sarajevu nakon 35 godina.

Čast da zapali olimpijski plamen pripao je višestrukoj najboljoj bh. sportistkinji i trofejnoj bh. džudistkinji Larisi Cerić, do koje je Baklja mira dospjela nakon što je prošla iz ruke u ruku brojnih istaknutih bivših i sadašnjih bh. sportista.

Ceremoniji otvorenja prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Dodik se obratio prisutnima i zajedno s predsjednikom Evropskog olimpijskog komiteta Janezom Kocijančićem, te gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulahom Skakom i Nenadom Vukovićem, otvorio EYOF 2019.

- Zahvalio bih se EOK-u koji je odlučio baš nama dati organizaciju ove manifestacije. Podržimo mlade sportiste koji su svojim trudom i radom došli u situaciju da se bore za medalje na našim borilištima. Ponovo imamo Baklju mira koja je ponovo zasjala ovdje, u gradu gdje su prije toliko decenija održane olimpijske igre. Došli ste u zemlju različitosti, ali gdje su ljudi poznati kao dobri domaćini i oni će vam pokazati gostoprimstvo – kazao je Dodik u svom govoru i dodao da vjeruje da će Baklja mira donijeti dodatnu stabilizaciju BiH.

Manifestacija je započela nastupom tri kulturno – umjetnička društva, predstavnici tri konstitutivna naroda BiH. Počasna jedinica Oružanih snaga BiH unijela je zastavu BiH, nakon čega je intonirana himna Bosne i Hercegovine.

Uslijedio je defile 46 zemalja učesnica EYOF-a,  prvi su prodefilovali takmičari zemlje kolijevke olimpizma – Grčke. Bh. takmičari su pred publiku izašli zadnji, a publici se predstavilo 21 mladih sportista koji će nastupiti u pet sportova.

BiH će predstavljati Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut (alpsko skijanje), Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović (skijaško trčanje i biatlon), Asja Klačar i Selina Memić (snowboard) i Sumeja Zaimović (brzo klizanje).

Olimpijsku zastavu na stadion su unijeli i podigli istaknuti bh. sportisti – košarkašica Razija Mujanović, skijaška trkačica Tanja Karišik, brzoklizačica Bibija Kerla, bacač kugle Hamza Alić, džudista Amel Mekić, biatlonac Tomislav Lopatić, odbojkaš Sabahudin Delalić i fudbaler Refik Šabanadžović.   

Izvođači Tarik, Laka i Mirela izveli su pjesmu "Za pravu raju” - pjesmu glavne EYOF-ove maskote Groodvyja, a sarajevski srednjoškolci izveli su zvanični performans EYOF-a “We create together”.

Ceremonija zatvaranja EYOF-a bit će održana 16. februara na stadionu Slavije u Istočnom Sarajevu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Otvoren Festival 'Sarajevska zima' - Kreativno, Alternativno, Fantastično

Rađo: Dobili smo potvrdu od EOC-a da je EYOF najbolje organiziran do sada

Volonteri EYOF-a: Naši roditelji imali su Olimpijadu, a mi EYOF

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo