Bosna i Hercegovina     | 12.02.2019. 14:22 |

Parlamentarci Kirgistana u posjeti BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Članovi Delegacije Parlamenta Republike Kirgistan borave u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini kako bi se, između ostaloga, upoznali s bh. iskustvima parlamentarne demokratije budući da je Kirgistan jedina zemlja u centralnoj Aziji koja se opredijelila da bude parlamentarna republika.

Tokom posjete BiH danas su se u Sarajevu susreli s članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predsjedavajućom Borjanom Krišto i zamjenicima Denisom Zvizdićem i Nebojšom Radmanovićem s kojima su razgovarali i o načinima institucionalne saradnje državnih institucija s civilnim društvom.

Članovi Kolegija Predstavničkog doma upoznali su goste sa stremljenjem BiH ka Evropskoj uniji, te činjenicom da se radi o zahtjevnom putu koji podrazumijeva brojne reforme, usvajanje pravnih stečevina EU, jačanje pravne države i naročito borbu protiv korupcije.

Predsjedavajuća Krišto istaknula je i to da je za snažniji iskorak ka evropskim integracijama i uopće ozbiljne pomake naprijed u svim sferama neophodno prije svega provesti reforme na unutrašnjem planu da bi bila uspostavljena puna jednakopravnost svih naroda i građana u BiH.

Ova prva posjeta parlamentaraca Kirgistana BiH predstavlja neophodni korak ka daljem širenju prijateljskih odnosa, ali i uspostavi osnova za mnogo snažnije privredno povezivanje, ocjenjeno je danas kada je predsjednik Kirgistana pozvan da zvanično posjeti BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta