Bosna i Hercegovina     | 12.02.2019. 16:47 |

Vijeće ministara BiH - Migranti i dalje pristižu, najviše iz Pakistana, Sirije..

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici primilo k znanju Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH.

Prema Informaciji, u periodu od 1. januara do 7. februara 2019. godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 997 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u ovom periodu iskazalo je 828 osoba, a zahtjev za azil je podnijelo njih 17.

Najviše migranata je stiglo iz Pakistana (17,1 posto), Sirije (15,2 posto), Iraka (14,4 posto), Alžira (12,7 posto) i Maroka (10,9 posto).

U periodu od 28. 1. do 7. 2. 2019. godine Službi za poslove sa strancima prijavljen je 301 nezakoniti migrant, a namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazale su 243 osobe, dok je zahtjev za azil podnijelo njih osmoro, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Podaci za januar ove godine u odnosu na januar 2018. godine pokazuju porast broja nezakonitih migranata, kao i porast iskazanih namjera za podnošenje zahtjeva za azil i  podnesenih zahtjeva za azil.

Vijeće ministara BiH upoznato je i sa Informacijom Ministarstva vanjskih poslova u vezi sa zaključkom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sa 23. sjednice održane 15. 9. 2015. godine. Riječ je o redovnoj informaciji o stavovima ključnih institucija Evropske unije u vezi s migrantskom krizom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Glasanje državljana Republike Hrvatske u BiH 16. i 17. travnja

Košarac: RS ima kredibilan zahtjev da sjedište apelacionog vijeća bude u Banja Luci

Vrijednost izvoza organskih proizvoda iz BiH premašila osam miliona eura

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!