Svijet     | 13.02.2019. 12:44 |

Amerika na konferenciji u Varšavi nastoji pojačati pritisak na Iran

FENA Internet

VARŠAVA, 13. februara (FENA) - Ministri vanjskih poslova i visoki zvaničnici iz 60 zemalja danas se okupljaju u poljskoj prijestonoci Varšavi na skupu na kome se Sjedinjene Države nadaju da će pojačati pritisak na Iran uprkos brigama među vodećim evropskim zemljama zbog pojačanih napetosti s Teheranom.

Odsustvo ministara vanjskih poslova velikih evropskih sila, Njemačke i Francuske, naglašava tinjajuće napetosti s Evropskom unijom oko odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa iz prošle godine da se povuče iz nuklearnog sporazuma iz 2015. i da ponovo uvede sankcije Iranu, navodi Reuters.

Šefica evropske diplomatije  Federica Mogherini, koja je bila ključni akter u postizanju sporazuma s Iranom, također neće prisustvovati dvodnevnoj konferenciji zbog drugih obaveza, saopćio je zvaničnik EU, iako će američki državni sekretar Mike Pompeo u petak otputovati u Bruxelles kako bi se sastao s njom.

Pompeo, kome će se u Varšavi pridružiti američki potpredsjednik Mike Pence, umanjio je značaj odsustva vodećih evropskih ministara tokom kratkog boravka u slovačkoj prijestonici Bratislavi u utorak, prije nego što je krenuo u Varšavu.

- Neke zemlje šalju svoje ministre vanjskih poslova. Druge ne. To je njihov izbor .Vjerujemo da će biti ostvaren stvaran napredak. Vjerujemo će deseci zemalja raditi na boljem, stabilnijem Bliskom istoku, i nadam se da će se to ostvariti kada odemo iz Varšave u četvrtak - kazao je on na konferenciji za novinare. 

Iako su zemlje poput Francuske i Njemačke pokrenule novi kanal za nedolarsku trgovinu s Iranom kako bi izbjegle američke sankcije i sačuvale nuklearni sporazum, one kritikuju program balističkih raketa Teherana.

- Bit će riječi o iranskom uticaju na Bliskom istoku, o tome šta moožemo učiniti da pomognemo da Iran bude od veće koristi nego što je bio, da kolektivno uzvratimo na njegovo maligno ponašanje u regiji - izjavio je visoki američki zvaničnik o dnevnom redu sastanka u  Varšavi.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo