Ekonomija     | 13.02.2019. 13:52 |

Sparkasse Bank-EBRD: Kreditna linija za razvoj malih i srednjih preduzeća

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. februara (FENA) – Predstavnici Sparkasse Bank  BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su danas ugovor o otvaranju posebne kreditne linije namijenjene razvoju malih i srednjih preduzeća u BiH.

Pored kredita koji osiguravaju finansijska sredstva, ovaj ugovor predviđa investicijski poticaj, kao i tehničku asistenciju korisnicima kredita.

Ugovor su potpisali direktor EBRD-a BiH Ian Brown, predsjednik Uprave Sparkasse Bank Sanel Kusturica i član Uprave Nedim Alihodžić.

Izražavajući zadovoljstvo ostvarenom saradnjom, Brown je istaknuo kako je povećanje konkurentnosti malih lokalnih preduzeća jedan od najvećih izazova te da predstavlja ključni cilj u pružanju podrške razvoju lokalne ekonomije.

- Naš okvirni program obezbjeđuje itekako potrebna sredstva za tu svrhu i nama je veoma drago što danas možemo objaviti da se Sparkasse banka pridružila našim naporima. Angažman Sparkasse banke, kao snažnog i cijenjenog partnera, će poslati jasan signal poslovnoj zajednici i mi smo uvjereni da će naša ponuda bosanskohercegovačkim poduzetnicima biti široko prihvaćena - izjavio je  Brown.

Govoreći o koristi koju će danas dogovorena kreditna linija imati za mala i srednja preduzeća u BiH, Kusturica je rekao kako je pored finansijskih sredstava, ovim projektom osiguran i poticaj u iznosu do 15 posto verificirane investicije, koji se preduzećima vraća nakon njegove uspješne realizacije.

- Ovaj poticaj usmjeren je na poboljšanje usklađenosti sa jednom ili više EU direktiva. Nadalje, tu je i tehnička asistencija koju će pružiti konsultanti, koja se odnosi na implementaciju, marketing, prenos znanja, te monitoring i verifikaciju same investicije - kazao je Kusturica.

Nova kreditna linija u iznosu od pet miliona eura predstavlja nastavak uspješne saradnje Sparkasse Bank i EBRD-a koja je usmjerena na povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH, kao i stvaranje novih vrijednosti u realnom sektoru.

Projekt omogućava finansiranje kapitalnih ulaganja u  prehrambeni, metalskini i drvni sektor u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Sparkasse Bank BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM, povećanje od 44,1 posto

Najveće evropske banke prvi put ostvarile profit od 100 milijardi eura

Ukupni depoziti stanovništva 15,57 milijardi KM

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!