Bosna i Hercegovina     | 13.02.2019. 14:12 |

Šadinlija - Nijedan medij nikada neće zamijeniti radio

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Generalna konferencija UNESCO-a je na zasjedanju 2011. godine, proglasila 13. februar za Svjetski dan radija.

Dugogodišnji urednik i voditelj brojnih radijskih i televizijskih programa, muzičkih festivala i drugih javnih manifestacija Enver Šadinlija smatra da, kazao je za Fenu, da ni televizija ni Internet nikada neće uspjeti zamijeniti radio.

Smatra da je radio najzahvalniji medij za javnost, da nudi sve što građanima treba, od servisnih do emisija o obrazovanju, kulturi i vijesti iz zemlje i svijeta te što je najbitnije, dosta zabave.

- Građani slušaju radio u automobilima i na radnim mjestima, jer je lakše slušati radio i raditi nešto. Nijedan medij nikada neće zamijeniti radio - kazao je.  

Istakao je da je radio nekada bio jedini 'prozor u svijet', jer nije bilo ni televizija ni interneta.

- Cijeli život sam proveo uz radio, tako sam i naučio šta je informacija, tradicija  i muzika - kazao je Šadinlija te dodao da će radio uvijek imati mjesto u njegovom srcu, iako je radio i na televiziji i u printanim medijima. 

Govoreći o broju radio stanica u BiH, istakao je da ih ima mnogo, oko 220, ali da mali broj njih zaista nudi kvalitetan program slušaocima.

Obilježavanje Svjetskog dana radija ima za cilj da poveća svijest javnosti i medija o značaju radija, da podstakne donosioce odluka da se uspostavi i osigura pristup informacijama putem radija, kao i da se unaprijedi mreža i međunarodna saradnja između radio emitera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana