Ekonomija     | 13.02.2019. 14:05 |

Ford Trucks stigao na tržište BiH, predstavljen kamion F-MAX

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 13. februara (FENA) - Kompanija Ford Trucks stekla je novo tržište ugovorom kojim je firma Kamion Importer postala generalni uvoznik njenih kamiona za Bosnu i Hercegovinu.

Na pres-konferenciji održanoj tim povodom danas u Sarajevu, ugovor su potpisali direktor Kamion Importera Mirza Alićajić te regionalni menadžer Ford Trucks poslovanja u centralnoj Evropi Barış Akyalçın.

Nakon potpisivanja, novinarima je premijerno predstavljen kamion Ford F-MAX, dopremljen za ovu priliku iz Ford Otosana, kompanije proizvođača koja je vlasnik marke Ford Trucks u Turskoj.

Tegljač dugoprugaš Ford F-MAX predstavljen je kao perjanica šezdesetogodišnje tradicije proizvodnje kamiona u ovoj Fordovoj tvornici te kao vrhunac kamionskog tehnološkog razvoja današnjice. Osim snage motora od 500 konjskih snaga, karakteristike su lakoća upravljanja vozaču i niska potrošnja te pomjeranje standarda kad je riječ o udobnosti vožnje. Kako je istaknuto, to je potvrdio i međunarodni žiri novinara dodijelivši proizvođaču prestižnu nagradu za najbolji kamion 2019. godine na najvećem sajmu komercijalnih vozila IAA u Hanoveru.

Regionalni direktor prodaje Ford Trucks vozila Lari Host izrazio je na pres-konferenciji uvjerenje da će se Fordovi kamioni, njihovom izdržljivošću i širokom paletom mogućih nadogradnji, vrlo brzo udomaćiti i kod kupaca na tržištu Bosne i Hercegovine.

- Niska potrošnja i velika izdržjivost, uz moderan dizajn, doprinose atraktivnosti vozila, što potvrđuje i zadovoljstvo postojećih kupaca - kazao je Host čija su očekivanja da rezultat neće izostati ni na bh. tržištu. Očekivani srednjoročni plan prodaje je, po njegovim riječima, oko deset posto tržišta novih kamiona.

Mirza Alićajić, generalni direktor firme uvoznika za BiH, posebno je naglasio da potpisani ugovor ne samo što pokreće prodaju Fordovih kamiona širom zemlje, već nalaže i obavezu održavanja tih vozila u Bosni i Hercegovini. U Tuzli, industrijskoj zoni Lukavac, po najnovijim Ford Trucks standardima gradi se moderan prodajno-servisni centar koji će početi rad u junu ove godine, a osiguravat će sve potrebne dijelove i usluge održavanja komercijalnih vozila po najvišim standardima struke, najavio je.

Regionalni menadžer Ford Trucks poslovanja u centralnoj Evropi Barış Akyalçın, osim što je ukratko predstavio kompaniju Ford Otosan u Turskoj, gdje se proizvode ovaj i mnogi drugi Fordovi kamioni, uključujući i njihove motore, kao razloge za proširenje i na novo tržište Bosne i Hercegovine je naveo da je ova zemlja „na pravoj ruti“, da je strateška lokacija za servisnu mrežu, kao i značajan potencijal za prodaju, prema procjenama kompanije izvoznika.

Kamion F-MAX, dizajniran primarno za međunarodni transport, bit će trenutno u fokusu Fordove prodaje tegljača dugoprugaša. Po riječima Barışa Akyalçına, aerodinamičnog je dizajna s led svjetlima, s retrovizorima koji vozaču osiguravaju bolju preglednost ceste iza kamiona i bočno od vozila, s enterijerom maksimalne udobnosti za upravljanje i boravak vozača, snabdjevenim s dosta skladišnog prostora i lako dostupnim elementima za potrepštine u slučaju dužeg odsustva od kuće.

Akyalçın je naveo i niz drugih karakteristika vozila i također kazao da njegova kompanija, prisutna  u brojnim zemljama svijeta, planira da u 2020. godini pola prodaje usmjeri na evropsko tržište.

 Osim nagrađivanog modela Ford Trucks F -MAX 500 KS, svim zainteresiranim kupcima je za testnu vožnju  dostupan i tegljač 1848T s kiperskom hidraulikom, saopćeno je na ovoj pres-konferenciji u Sarajevu.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo