Bosna i Hercegovina     | 13.02.2019. 14:19 |

Predstavnici Delegacije EU i Grada Bihaća o situaciji s migrantima (VIDEO)

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 13. februara (FENA) - Predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Grada Bihaća na današnjem su sastanku razgovarali o aktuelnoj situaciji s migrantima i izbjeglicama, smještajnim kapacitetima za migrantsku populaciju, te projektima vezanim za sigurnost građana koje financira upravo Evropska unija.

-Osigurali smo 9,2 miliona eura pomoći za migrantsku krizu na području BiH i naravno s našim partnerima kontrolišemo utrošak tih sredstava. U Bihać smo došli da vidimo šta možemo uraditi kada je u pitanju realizacija projekata koji poboljšavaju sigurnost građana i stranih državljana koji tu trenutno borave, kao što je sanacija sistema ulične rasvjete. Također, posjetu želimo iskoristiti i kako bismo se upoznali sa svim izazovima s kojima se suočava lokalna zajednica - rekao je šef Kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Richard Maša.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić pohvalio je određene realizirane projekte međunarodnih organizacija, ali i zatražio još ozbiljniji angažman i pomoć u rješavanju nagomilanih problema u gradu i kantonu.

-Ovdje stalno ponavljamo kako je neophodno da država uspostavi strateško upravljanje i nadzor nad situacijom s migrantima i izbjeglicama na području Unsko-sanskog kantona. Mora se pod hitno ograničiti broj migranata koji dolaze i borave u Bihaću i kantonu, kao i mnogo ozbiljnije kontrolisati prihvatni centri. Nadamo se da tu mogu pomoći i predstavnici Delegacije EU u BiH - dodao je Fazlić.

Predstavnici Gradske uprave Bihać na današnjem su sastanku izrazili i zabrinutost i nezadovoljstvo zbog postupanja hrvatske policije u ovoj situaciji, odnosno vraćanja migranata i izbjeglica u Bihać mimo zvaničnih graničnih prelaza.

Pogledajte http://fena.ba/video/2569/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1yKnQxzyfN808nH4KpS3WfKZ6TnTG2YEI?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasador Sattler sa studentima iz Tuzle i Bijeljine

EU podržava mlade i etablirane glazbenike da zablistaju u EU-YU Rock Centru

Delegacija EU: Učestalost napada na bošnjačke povratnike u RS-u izaziva ozbiljnu zabrinutost

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom