Ekonomija     | 14.02.2019. 10:18 |

Projekt '100 najvećih' počeo sa radom i u Srbiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Realizacija projekta Poslovnih novina "100 najvećih" započela je i u Srbiji, pod sloganom "Množimo prilike, dijelimo uspjehe".

Iz Poslovnihe novina navode da su tokom 47 godina postojanja prepoznali važnost promocije kompanija koje svojim djelovanjem i vrhunskim rezultatima doprinose stvaranju povoljnije poslovne klime i utječu na kreiranje pozitivnog mišljenja domaće i svjetske javnosti o privredi jedne zemlje.

Također, podsjećaju da projekt "100 najvećih" već 32 godine afirmira razvoj bosanskohercegovačke privrede i bolji poslovni ambijent, a postao je prepoznatljiv i van granica naše države. Kroz franšizni ugovor za Crnu Goru zvanično je postao i regionalni u protekloj godini, a vrijednost projekta sada je prepoznalo i srbijansko tržište.

Direktorica projekta u Srbiji Ana Knežević izjavila je da je taj poslovni godišnjak jedinstven jer sadrži potpuno objektivne rang liste sa oko 1.000 najboljih kompanija u Srbiji razvrstanih po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu, investicijama i brojnim drugim parametrima poslovanja.

Regionalno povezivanje, zajedničko pozicioniranje zemalja regije, imperativ ekonomske saradnje u regiji - sve su češće riječi koje se mogu čuti na gotovo svim poslovnim skupovima. Zato je ovaj vid saradnje idealna prilika za predstavljanje uspješnih kompanija, međusobno povezivanje i promoviranje proizvodnih ili izvoznih potencijala uz istovremeno promoviranje svoje zemlje.

Direktorica projekta u BiH Alena Ahmetspahić-Fočo navela je da naša regija ima veliki potencijal kada su u pitanju uspješni privrednici, a da ovo predstavlja iskorak koji će doprinijeti regionalnom uvezivanju najuspješnijih kompanija. 

Ukupan prihod 500 najuspješnijih kompanija u regionu, po posljednjim finansijskim izvještajima, iznosi približno 100 milijardi eura. U Srbiji 100 najvećih kompanija ostvaruju 34 milijarde dolara, u Sloveniji 29, Hrvatskoj 24, Bosni i Hercegovini 11 i u Crnoj Gori četiri milijarde eura.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana