Sport     | 14.02.2019. 15:26 |

Općina Stari Grad nastavlja finansiranje projekta 'Inkluzija kroz sport'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. februara (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kenan Kudus potpisali su Sporazum o finansiranju projekta "Problem bijelog štapa - inkluzija kroz sport" za ovu kalendarsku godinu.

Kroz projekt koji počinje u martu učenici će bolje shvatiti i razumjeti tu kategoriju, te na praktičnim primjerima vidjeti na koji način se slijepi i slabovidni integriraju u društvo. Članovi društva prezentirat će učenicima različite aktivnosti, te kroz taj interaktivni projekt uključiti osnovce u problematiku slijepih i slabovidnih.

Hadžibajrić je podsjetio da Općina inkluziju kroz sport podržava već deset godina, u nastojanju da se starogradski osnovci zbliže i upoznaju sa slijepim i slabovidnim osobama.

- Kroz taj projekt želimo animirati djecu i uključiti ih u problematiku tih ljudi. Prezadovoljan sam ovom ekipom koja to već godinama uspješno radi. Nadamo se da će i drugi prepoznati važnost tog projekta - kazao je načelnik Hadžibajrić.

Podsjetio je da Općina to društvo podržava i kroz projekte koji se svake godine održavaju u okviru obilježavanja Dana Općine Stari Grad.

Predsjednik društva Kenan Kudus istakao je da je dosad društvo realiziralo veliki broj projekata, ali inkluzija kroz sport je projekt na koji je najviše ponosan.

- Deset godina uspješne suradnje s Općinom nije malo. Iz te suradnje izrodile su se sjajne stvari kao što je edukacija učenika četvrtih razreda osnovnih škola, turniri koje održavamo u okviru Dana Općine, a i druge manifestacije koje slijepim ljudima mnogo pomažu da im svakodnevni život bude kvalitetniji - kazao je.

Zahvalio je načelniku Hadžibajriću i Službi za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj za podršku jer, kako kaže, bez njihove pomoći veliki broj projekata ne bi bio realiziran.

Općina Stari Grad dosad je izdvojila 50.000 KM za podršku projektu "Problem bijelog štapa-inkluzija kroz sport".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo