Svijet     | 15.02.2019. 09:30 |

Opozvani francuski ambasador vraća se u Rim

FENA Internet

PARIZ, 15. februara (FENA) - Francuski ambasador u Italiji, koga je Pariz opozvao početkom februara kao odgovor na niz kritika italijanskih političara upućenih Francuskoj, vraća se danas u Rim, rekla je francuska ministrica za evropska pitanja Nathalie Loiseau.

Francuska je 7. februara opozvala svog ambasadora, što je bilo prvo povlačenje francuskog diplomate u Italiji od Drugog svjetskog rata.

"Danas se vraća u Rim", izjavila je ministrica Loiseau za RTL radio, prenosi Reuters.

Odnosi između dvaju tradicionalno bliskih saveznika su sve napetije od sredine 2018. godine, a italijanski zamjenici premijera Luigi di Maio i Matteo Salvini upućuju kritike francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njegovoj vladi, uglavnom zbog migracijske politike.

Opoziv je uslijedio ubrzo nakon što se di Maio sastao s članovima francuskog pokreta "žuti prsluci", koji su višemjesečnoj kampanji protiv Macronova programa reformi.

Talijanski predsjednik razgovarao je telefonom s Macronom "i izrazili su koliko je (njihovo) ... prijateljstvo ... važno i kako su te dvije zemlje potrebne jedna drugoj", kazala je Loiseau za RTL.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo