Svijet     | 15.02.2019. 13:03 |

Sanchez sazvao prijevremene opće izbore za 28. april

FENA Internet

MADRID, 15. februara (FENA) - Španski premijer Pedro Sanchez u petak je sazvao prijevremene opće izbore za 28. april.

Vijest da Španci izlaze na glasačka mjesta po treći put u manje od četiri godine uslijedila je nakon što je u parlamentu odbijen prijedlog budžeta manjinske socijalističke vlade premijera Sancheza.

Premijer, koji je već pod pritiskom iz vlastite stranke da skrati svoj mandat, izgubio je na glasanju o budžetu nakon što su se katalonski separatisti pridružili opozicionim poslanicima u glasanju protiv prijedloga javne potrošnje njegove vlade.

- Između nečinjena i nastavka rada bez budžeta, ili davanja prilike Špancima da govore, Španija  bi trebala gledati naprijed - izjavio je Sanchez u televizijskom obraćanju iz svoj palate Moncloa, u kojoj je sjedište vlade, nakon vanredne sjednice vlade, prenosi Asociated Press.

- Predložio sam da raspustimo parlament i sazovem izbore za 28. april - izjavio je on zaključujući televizijsko obraćanje tokom koga je istaknuo ostvarenja vlade za vrijeme  njegovih osam mjeseci na vlasti.

Sanchez (46) je naslijedio svog prethodnika Mariana Rajoya u junu prošle godine, kome je izglasano nepovjerenje nakon presuda za korupciju koje su ugrozile pozicije tada vladajuće konzervativne Narodne stranke (PP).

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo