Svijet     | 15.02.2019. 16:28 |

Borghi: Ili pobjeda populista ili napuštanje EU

FENA Internet

MILANO, 15. februara (FENA) - Italija će morati da napusti Evropsku uniju ukoliko predstojeći evropski izbori ne donesu odlučujuću prednost za populističke stranke, izjavio je u petak ugledni član vladajuće stranke Liga.

- Ili ćemo uspjeti da promijenimo (Evropu) sada ili ćemo morati otići - izjavio je Claudio Borghi, prdsjedavajući ekonomske komisije donjeg doma parlamenta i portparol Lige za ekonomska pitanja, misleći na evropske izbore.

- Mislim da je to posljednja prilika - izjavio je Borghi na konferenciji o Evropi u Milanu, dodajući kako se nada da će populističke stranke osvojiti većinu mjesta u Evropskom parlamentu na izborima u maju.

Napuštanje EU nije dio programa populističke vlade u Italiji, iako su Liga s ekstremne desice i njen partner u vladi, populistički pokret Pet zvijezda, česti kritičari bloka.

Borghi, ekonomista po struci, u više je navrata izjavljivao da bi Italiji bilo bolje s vlastitom valutom, dodajući ipak da napuštanje eura nije vladin stav zbog protivljenja iz Pet zvijezda.  

Borghi je izjavio da bi prema posljednjim anketama javnosti, Liga trebala postati najveća pojedinačna stranka u novom Evropskom parlamentu, i kako se nada da će Liga i Pet zvijezda biti dio iste parlamentarne grupe, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Italija potpisuje sporazum s Ukrajinom i UNESCO-om o obnovi katedrale u Odesi

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta