Bosna i Hercegovina     | 15.02.2019. 17:56 |

Projekt 'U očima mladih' okupio promotere mira i dijaloga iz regiona

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson i generalni sekretar Regionalnog ureda za saradnju mladih (RYCO) Đuro Blanuša ugostili su večeras u Sarajevu učesnike zajedničkog Projekta ''U očima mladih'', koji je pokrenut kao podrška EYOF-u.

Mladi iz država regiona, njih 14, u proteklih osam dana su boravili u Sarajevu gdje su pravili priče i snimali video zapise za društvene mreže slaveći sport, angažman mladih i izgradnju mira.    

Ambasador Rousson je istako da su mladi bili novinari, reporteri koji su posmatrali dešavanja te na osnovu toga napravili dokumentarac.

Dokumentarac je večeras prikazan na prijemu u francuskoj rezidenciji.  

Blanuša je poručio da je temelj okupljanja bio dijalog, koji je potreban regionu, pogotovo mladima, zbog svjetlije budućnosti. Istakao je da se novim generacijama mora napraviti okruženje u kojem će moći otvoreno i konstruktivno razgovarati.

- Naši projekti su i apel političarima da povedu računa kakve izjave daju, koju vrstu narativa koriste za kolege u regionu, da mladima ne šalju lošu poruku - istakao je Blanuša.

Učesnik projekta Damir Kalanjoš iz Novog Sada smatra da su projekti ovog tipa značajni jer mladi rade zajedno, druže se i stvaraju bolju budućnost. Siguran je da se na ovaj način zbližavaju.

Projekt ''In youth eyes - u očima mladih'' pokrenula je Ambasada Francuske u BiH, zajedno sa Munjom i RYC-om, odlučna u namjeri da promoviše olimpijski duh u svijetu.

Francuska će biti domaćin Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Postavka 'Stazom sjećanja' 5. aprila od Trga Djece Sarajeva do Baščaršije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo