Svijet     | 16.02.2019. 11:49 |

Merkel apeluje na Kinu da se pridruži naporima na razoružanju

FENA Internet

MUENCHEN, 16. februara (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je pozvala Kinu da se pridruži međunarodnim pregovorima o razoružanju nakon propasti sporazuma iz ere Hladnog rata o kontroli nuklearnog naoružanja u Evropi.

SAD su u ovom mjesecu objavile da se povlače iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, optužujući Rusiju da ga krši. Rusija je slijedila njihov primjer istim potezom, istovremeno odlučno negirajući da je prekršila bilo koju odredbu sporazuma. Američka administracija također je izrazila zabrinutost da je sporazum prepreka naporima na suprotstavljanju projektilima srednjeg dometa koje je razmjestila Kina.

Merkel je danas poručila na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti da je američko povlačenje iz sporazuma bilo "neizbježno" zbog ruskih kršenja.

Ona je, međutim, istaknula da ukidanje sporazuma koji je smatran "suštinskim za Evropu" prepušta Evropi da osigura buduće sporazume o razoružanju kako bi štitila vlastite interese, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom