Bosna i Hercegovina     | 18.02.2019. 13:57 |

Konaković i Društvo novinara BiH: Podrška za manifestaciju Novinar godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković primio je danas delegaciju Društva novinara BiH, koju je predvodio generalni sekretar Fedžad Forto, te članice Upravnog odbora Arjana Tafro-Buljubašić i Verica Kalajdžić s kojima je, između ostalog, razgovarao o podršci za pokroviteljstvo manifestacije Novinar godine.

- Već 23 godine ovo društvo dodjeljuje novinarske nagrade i priznanja za pisani mediji, televizijsko, kao i radijsko novinarstvo, životno djelo i Nagradu za novinara godine - pojasnila je Kalajdžić te dodala da su do sada ove manifestacije organizovane u različitim gradovima Bosne i Hercegovine, uglavnom u maju, s obzirom da se trećeg obilježava Svjetski dan slobode medija.

Mnogo je projekata kojima se ovo najstarije društvo na ovim prostorima bavi. Tu se prvenstveno misli na borbu protiv govora mržnje u medijima, koji su sa stručnjacima iz različitih oblasti istraživali uoči izbora u oktobru prošle godine. Planiraju da rezultate do kojih se došlo objave u formi publikacije, kako bi se u budućnosti mogla koristiti na fakultetima društvenih nauka.

- Govor mržnje na našim prostorima nije zakonski tretiran, jer se nažalost o tome ne vodi računa, prvenstveno o posljedicama koje ta vrsta govora ima na konzumente informacija - istakla je Tafro-Buljubašić.

Društvo, također ima vrlo jaku sekciju sportskih novinara koji će projekt na kojem trenutno radi ponuditi klubovima, a tiče se nasilja na stadionima.

- Nisam primjetio da je u institucijama Kantona u proteklih deset godina bilo ispada u medijima, te se nadam da će tako i ostati - poručio je Forto.

Predsjedavajući Konaković smatra da je posao novinara izuzetno težak, ali da ukoliko čelnici prihvate činjenicu da posao rade transparentno, onda im javnost može biti samo dobar partner.

- Vrlo rado ćemo pomoći da se manifestacija Novinar godine ove godine organizuje u Sarajevu i da se to na neki način trajno ‘unese’ kao stavka u budžetu - najavio je predsjedavajući Konaković.

Svi učesnici su se složili kako je potrebno vratiti dostojanstvo i profesionalizam novinarstvu, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Konaković: 'Trojka' je promijenila paradigmu u BiH i donijela hrabrost na političku scenu (VIDEO)

Konaković: 'Trojka' je promijenila paradigmu u BiH i donijela hrabrost na političku scenu

Fajon: Početak procesa reformi će donijeti nova sredstva, novca ima dovoljno (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom