Svijet     | 19.02.2019. 09:45 |

Francuska - Večeras veliki skup protiv antisemitizma u Parizu

FENA Internet

PARIZ, 19. februara (FENA) - Više od deset političkih stranaka i organizacija pozvalo je na veliki skup večeras u Parizu protiv antisemitizma, a učešće je najavilo nekoliko ministara kao i bivši predsjednik Francuske Francois Hollande, prenijeli su francuski mediji.

Inicijativu je pokrenula Socijalistička partija, a jedan od zvaničnika stranke Olivijer Faure pozvao je na skup i predsjednika Emmanuela Macrona i predsjednicu ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje, Marin Le Pen.

Macronov kabinet saopćio je da predsjednik neće biti na skupu jer ima obaveza, a sutra je zakazana godišnja večera s predstavnicima Vijeća jevrejskih institucija, čiji će domaćin biti francuski predsjednik koji će govoriti o antisemitizmu.

Faure je u izjavi za radio RTL rekao da je uputio poziv svim strankama ali ne i stranci Marin Le Pen, čija je stranka ranije bila žestoko kritikovana zbog izjava o antisemitizmu i rasizmu. Međutim, Faure je rekao da je liderka dobrodošla na skup ako želi da pruži podršku.

Pored socijalista, na skupu će biti predstavnici vladajuće Republike u pokretu, desničarske stranke Republikanci i radikalne ljevice Jean-Lika Melansona.

Antisemitski napadi su prošle godine bili u porastu za 74 odsto, saopćilo je nedavno Ministarstvo unutrašnjih poslova i dodalo da je od 311 djela 2017., prošle godine registrirano 541.

Na to se dodaju i antisemitske uvrede koje su prošlog vikenda upućene Alainu Finkelkrautu, poznatom francuskom intelektualcu jevrejskog porijekla. Incident se dogodio na kraju protesta građanskog pokreta "Žuti prsluci".

Skup je zakazan u 19.00 na parisku Trgu Republike, prenosi Beta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana