Svijet     | 19.02.2019. 11:13 |

Wang: Zarif je postao "slavna ličnost" u Kini

FENA Internet

PEKING, 19. febrzara (FENA) - Odlučna odbrana iranskih interesa od ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa učinila ga je "slavnom osobom" u Kini", izjavio je u utorak šef kineske diplomatije Wang Yi, dok su se dvije strane sastale u jeku napora na očuvanju nuklearenog sporazuma velikih sila s Teheranom iz 2015. godine.  

Zarif predvodi kinesku delegaciju u posjeti Pekingu, u kojoj se nalaze predsjednik parlamenta Ali Larijani i ministri finansija i nafte, kao i guverner centralne banke.

Njemačka, Britanija, Francuska, Kina, Rusija i Evropska unija nastoje sačuvati nuklearni sporazum koji ima za cilj spriječiti Iran da dođe do nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje sankcija, nakon jednostranog povlačenja Sjedinjenih Država u prošloj godini. 

- Sinoć sam gledao na TV-u kako branite prava Irana jasno i glasno na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji. Mislim da publika od stotina miliona Kineza koja vas je posmatrala također ima isti stav, i sada ste slavna ličnost u našoj zemlji - poručio je Wang Zarifu.

Stav među brojnim Kinezima da SAD pokušavaju oslabiti globalnu poziciju njihove zemlje stvara simpatiju i podršku javnosti prema Iranu i drugim zemljama, kao što je Venecuela, koje Washington naziva neprijateljskim silama.

Zarif je u nedjelju poručio Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji da je mehanizam nazvan INSTEX, koji su u prošlom mjesecu uspostavili, Njemačka, Franciuska  Britanija, i koji bi omogućio nedolarsku trgovinu s Iranom te izbjegavanje američkih sankcija, nedvoljan za spašavanje  nuklearnog sporazuma.

On se obratio konferenciji dan nakon što je američki potpredsjednik Mije Pence apelovao na Njemačku, Francusku i Britaniju da slijede primjer Washingtona i povuku se iz sporazuma, te da "prestanu podrivati američke sankcije"".

Wang niije direktno naveo kineski stav prema nuklearnom sporazumu u današnjem obraćanju novinarima, ali je kazao da je "istinski oduševljen" što se sastaje sa Zarifom, u kontekstu velikih promjena na Bliskom istoku i u međunarodnom okruženju".

- Volio bih iskoristiti ovu priliku za značajnu  stratešku komunikaciju s mojim starim prijateljem kako bismo produbili strateško povjerenje među našim zemljama i osiguirali novi napredak u bilateralnom strateškom partnerstvu - izjavio je Wang.

Zarif je odgovorio riječima da je "strateško partnerstvo Irana s Kinom dragocijeno za nas".

- Snatramo sveobuhvatno strateško partnerstvo između Irana i Kine našim najbitnijim bilateralnim vezama - kazao je šef iranske diplomatije.

Uoči odlaska predsjednika iranskog parlamenta Ali Larijanija iz Teherana, kineska državna novinska agencija Xinhua navela je njegove riječi da Iran i Kina imaju "bliske i prijateljske" odnose na raznim poljima, i da obje zemlje podržavaju jedna drugu u međunarodnim odnosima.

Kina dugo vremena nastoji uspostaviti balans u svojim vezama na Bliskom istoku sa suparničkim regionalnim silama Iranom i Saudijslkom Arabijom - jednim od vodećih izvoznika sitove nafte - čiji bi de facto vladar, princ Mohammed bin Salman, trebao posjetiti Peking u četvrtak i petak radi susreta s predsjednikom Xi Jinpingom i ostalim kineskim zvaničnicima.

Iran je također značajan izvoznik sirove nafte u Kinu, koja ulaže u iransku industriju.

Istovremeno, Kina nastoji zadržati prijateljske odnose s Izraelom - na koji s neprijateljstvom gledaju i Iran i Saudijska Arabija - djelimično i zbog toga što želi da izvuče korist od izraelskih naprednih tehnologija, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta