Kultura     | 19.02.2019. 13:18 |

Počinje implementacija projekta 'Muzički dijalog za 10'

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 19. februara (FENA) – Muzička akademija u Sarajevu, u cilju  podizanja svjesnosti i zastupljenosti klasične muzike u lokalnim zajednicama i komunikacije umjetnika sa publikom, osmislila je projekt „Muzički dijalog za 10“.

Ovaj projekt je podržan od platforme „Dijalog za budućnost“, zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i Ujedinjenih nacija, a  sastoji se  iz devet cjelodnevnih posjeta devet bh. gradova i to: Tuzli (21. februar), Bijeljini (22. februar), Brčkom (22. februar), Doboju (27. februar), Banjoj Luci (28. februar), Travniku (4. mart), Bugojnu (4. mart), Trebinju (8. mart) i Mostaru (9. mart). Svečana završnica projekta će niti održana 20. maja u Sarajevu.

Na danas održanoj pres-konferenciji o projektu „Dijalog za 10“ govorili su dekan Muzičke akademije Senad Kazić, kordinatorica projekta Renata Gojak, te profesori i asistenti sa Akademije Belma Šarančić-Nahodović, Dino Rešidbegović i Hanan Hadžajlić.

Dekan Kazić je istakao da je Muzička akademija  obrazovna ustanova koja postoji 64 godine , te  da su u ovoj instituciji  "studirali i predavali  iz svih krajeva BiH pa i inostranstva". Ta otvorenost i misija Akademije, smatra Kazić,  samo se nastavlja kroz „Dijalog za budućnost“ i promociju muzike.

Renata Gojak iz UNICEF-a istakla je da su se oko ovog projekta ujedinili  UNICEF, UNESCO i UNDP, a da je finansiran  od Fonda za izgradnju mira.

Ona je istakla značaj povezivanja te naglasila da je riječ o  projektu koji  uključuje kako  institucije  tako i pojedince.

Belma Šarančić-Nahodović je objasnila da će  profesori i saradnici  Muzičke akademije posjetiti  devet  gradova u kojima će održati javne tribine, predavanja, koncerte.

Na završnici projekta u Sarajevu planiran je koncert na kojem će nastupiti učesnici masterclassa iz navedenih bh. gradova, premijerno izvodeći djela posebno pisana za ovaj koncert od  kompozitora Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Kompozicija za završni koncert  biće djelo Dine Rešidbegovića i Hanan Hadžajlić. Mladi kompozitori istakli su također značaj povezivanja, umjetnosti .

Hadžajlić je istakla da je riječ o djelu koje u sebi nosi interakciju, jedinstvo, povezanost…

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Održan koncert Impro ansambla MAS

Večeras recital renomiranog pijaniste Libora Nováčeka 

Recital hrvatskog pijaniste Srđana Čaldarovića otvara koncertnu sezonu Muzičke akademije UNSA

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo