Bosna i Hercegovina     | 19.02.2019. 14:38 |

Uoči konstitutivne sjednice Doma naroda PFBiH održan radni sastanak

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 19. februara (FENA) - Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara održala je radno-konsultativni sastanak s predstavnicima stranaka koje će participirati u novom sazivu Doma.

- Ovo je bio sastanak tehničkog karaktera uoči sutrašnje konstitutivne sjednice Doma. Usaglasili smo privremena radna tijela, a sutra očekujemo da delegati preuzmu mandate, da se formiraju klubovi naroda, te da u demokratskom ozračju usvojimo ovogodišnji budžet Federacije BiH. Nova Vlada Federacije BiH mogla bi biti formirana u martu - kazao je poslanik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu PFBiH Asim Sarajlić.

Ističe da je Klub Srba ponovo nepopunjen navodeći da nije optimista da tu ima koncenzusa unutar Kluba.  Dodao je da devet delegata ima SDA u Klubu Bošnjaka zajedno sa Strankom za BiH koja ima jednog delegata.

Najavio je da će se članovi Kluba SDA, kojih je najviše u Klubu Bošnjaka, danas sastati i dogovoriti svoje prijedloge za rukovodstvo Doma.

Novo rukovodstvo, naglasio je Aner Žuljević iz SDP-a BiH, potrebno je kako bi se na sutrašnjoj sjednici mogao izglasati budžet Federacije BiH.

- Važno je da sutra imamo novog predsjedatelja Doma koji će potpisati budžet FBiH i da sve isplate krenu do kraja sedmice. Način na koji će se odvijati sutrašnja sjednice određena je upravo finansijskom situacijom, tako da glasanje o budžetu neće ništa pokazati odnosno ko bi moga činiti većinsku vlast - rekao je Žuljević.

Šefica Kluba Demokratske fronte u Predstavničkom domu Alma Kratina dodala je da će procedura oko delegiranja u državni Dom naroda biti završena nakon što sutra sve stranke dostave svoje prijedloge u Federalni dom, a potom budu proslijeđeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

- Imamo naznake ko će u kakvoj komisiji sjediti, a sutra ćemo posebno nastojati da se usvoji budžet FBiH kako ne bi procesi stali -  rekao je  Zvonko Marić iz Saveza za bolju budućnost, ne želeći komentirati da li će ova stranka ući u koaliciju ili ne. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!