Ekonomija     | 20.02.2019. 14:49 |

Krajem marta počinje realizacija četiri kapitalna projekta u općini Stari Grad

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić danas je  u Sarajevu potpisao ugovore s izvođačima radova za četiri kapitalna projekta u toj općini.

Riječ je o izgradnji prve javne podzemne garaže u ulici Šahinagića (preko puta Vijećnice), izgradnji sportske sale za OŠ "Edhem Mulabdić", rekonstrukciji i nadogradnji objekta Doma zdravlja Stari Grad te rekonstrukciji i utopljavanju zgrade Općine Stari Grad.

Projekti bit će finansirani kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj, a njihova ukupna vrijednost iznosi 13,3 miliona KM.

Po riječima načelnika  Hadžibajrića, postupak odobravanja kreditnih sredstava trajao je više od pet godina, a 2018. godine konačno su završene potrebne procedure odobravanja kredita na višim nivoima vlasti i proveden je javni poziv za prijavu zainteresovanih ponuđača za izvođenje radova na četiri projekta.

 -Ono što me posebno raduje je da se projekti neće raditi po Zakonu o javnim nabavakma BiH, već po Zakonu o javnim nabavkama Saudijsjkog fonda, koji je sličan zakonima EBRD-a. Ovom prilikom zahvaljujem se vijećnicima koji su u svakom momentu zdušno podržavali ovakav projekt i zaduženje kod Saudijskog fonda. Rok otplate ovog kredita je 20 godina, a procjena općinske administracije je da će jedan od ovih projekata - javna podzemna garaža, ostvarenim profitom za nekoliko godina moći otplaćivati cijeli kredit za sva četiri projekta - kazao je Hadžibajrić. 

On je naglasio da je Općina Stari Grad u posljednjih 10 godina u razne projekte  u toj općini uložila 62 miliona KM, kroz općinske budžete i donacije  prijateljskih, pobratomskih općina iz cijelog svijeta. 

Radove na rekonstrukciji i nadogradnji objekta Doma zdravlja Stari Grada  te rekonstrukciji i utopljavanju zgrade Općine Stari Grad će izvboditi firma ITC iz Zenice, dok  će izvođač radova na izgradnji sportske sale za OŠ "Edhem Mulabdić" te  izgradnji prve javne podzemne garaže u ulici Šahinagića (preko puta Vijećnice) biti firma  ZT Džekos.

Realizacija svih projekata počinje krajem marta, a rok za završetak radova je pet, odnosno šest mjeseci.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Potpisani ugovori o dodjeli studentskih stipendija u BPK Goražde

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Kroz program Omladinske banke Goražde podržano 11 projekata i jedan mikrobiznis

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'