Bosna i Hercegovina     | 20.02.2019. 13:11 |

General Smith u MOBiH: SAD ostaje opredijeljen u podršci BiH ka NATO putu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Delegacija Komande za specijalne operacije iz Komande američkih snaga za Evropu, predvođena generalmajorom Kirkom W. Smithom, posjetila je danas Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, gdje se susrela s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš.

Pendeš zaželjela je delegaciji Komande za specijalne operacije dobrodošlicu u Ministarstvo odbrane BiH i Bosnu i Hercegovinu.

Na sastanku je razgovarano o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) i internim procedurama za usvajanje prvog ANP BiH, za što je delegacija SAD-a dala punu podršku.

Učesnici sastanka su naglasili da je bilateralna odbrambena saradnja između SAD-a i BiH na zavidnom nivou, da je najsveobuhvatnija, kao i da se svake godine povećava, te samim tim Oružane snage BiH postaju sve interoperabilnije s američkim vojnim snagama kao i sa snagama NATO-a.

General Smith visoko je ocijenio nivo profesionalnosti i osposobljenosti koju pripadnici Oružanih snaga BiH pokazuju učešćem u međunarodnim operacijama podrške miru, istakao da Sjedinjene Američke Države ostaju opredijeljene u podršci BiH ka NATO putu, te se zahvalio ministrici Pendeš na prijemu i veoma konstruktivnim razgovorima.

Pendeš se zahvalila delegaciji Komande za specijalne operacije i SAD-u na svemu što čine u pogledu izgradnje kapaciteta i operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH, a time i odbrambenog i sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine u cjelini, saopćeno je iz MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'