Bosna i Hercegovina     | 20.02.2019. 14:50 |

Podrška žrtvama seksualnog nasilja kroz eliminisanje stigme

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. februara (FENA) - "Prevencija stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu-dosadašnji modaliteti i uloga medija“, tema je radionice koju je danas u Goraždu organiziralo udruženje "Snaga žene“ iz Tuzle.

Naglašeno je da je ova tema pomalo zaboravljena, da se o stigmatizaciji žrtava seksualnog nasilja malo razmišlja te je neophodno uspostaviti veću svijest i razumijevanje stigme i njenog uticaja u široj javnosti.

Predsjednica udruženja "Snaga žene“ Branka Antić Štauber ističe potrebu minimiziranja stigmatizacije i diskriminacije preživjelih ratnog seksualnog nasilja.

- O žrtvama ratnog seksualnog zlostavljanja i silovanja žena i muškaraca malo se razmišlja, kao i o preovladavanju stigmatizacije preživjelih u vlastitoj porodici i njihovom svakodnevnom životu. Malo mislimo o tome i 25 godina poslije, u kakvoj stigmatizaciji žive žrtve, sa kojim se problemima danas suočavaju, od psihosomatskih eventualnih bolesti, psiholoških, fizičkih, pa i intimnih povreda koje su preživjeli tokom posljednjeg rata - kazala je Antić Štauber.

Jedan dio edukacije bio je posvećen i pravnom okviru izvještavanja u predmetima seksualnog nasilja i zakonskoj regulativi priznavanja statusa seksualnog zlostavljanja u ratu.

-Znamo da je medijima važno da govore o ovoj temi i vrlo često se traže ekskluzivne priče o kojim će se govoriti. Mislim da ovoj temi trebamo pristupiti s puno empatije, senzibiliteta, i s jednim dobrim prizivom savjesti, da ne bi povrijedili nekoga. Svi trebamo istupati i boriti se za prava preživjelih žrtava i ne trebamo očekivati da nam previše o tome govore žrtve, već mi trebamo govoriti umjesto njih - smatra predsjednica udruženja "Snaga žene“ iz Tuzle.

U udruženju su mišljenja da će ovakav vid edukacija doprinijeti promjeni kulture mišljenja o žrtvama seksualnog zlostavljanja i silovanja, što je i jedan od ciljeva projekta. 

Radionica u Goraždu održana je u okviru projekta "Edukacija i senzibilizacija na stigmu preživjelih", koji se implementira u okviru  Programa za ublažavanja stigmatizacije preživjelih ratnog seksualnog nasilja u BiH na lokalnom nivou. Uz Goražde, ovaj projekt će se realizovati u Sanskom Mostu, Tuzli, Vitezu, Orašju i Maglaju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predstavnici FAZUOI na radionici o otkrivanju i gonjenju počinilaca rodno zasnovanog nasilja

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

LDA Mostar organizira radionicu za mlade poduzetnike

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu