Svijet     | 20.02.2019. 16:43 |

Putin najavio približavanje ruskih atomskih bombi američkoj teritoriji

FENA Internet

MOSKVA, 20. februara (FENA) - Moskva će odgovoriti identičnim mjerama na svaki američki potez da razmjesti nove nuklearne rakete bliže Rusiji. Učinit će to približavanjem ruskih raketa Sjedinjenim Državama ili razmještajem bržih raketa, ili na oba načina, izjavio je u srijedu predsjednik Vladimir Putin.

Putin je kazao da Rusija ne traži konfrontaciju i da neće poduzeti prvi korak u razmještanju raketa, u odgovoru na odluku Washingtona iz ovog mjeseca da napusti istorijski sporazum o kontroli naoružanja iz ere Hladnog rata.

U najoštrijim komentarima do sada o potencijalnoj novoj utrci u naoružanju, Putin je, međutim, izjavio da bi rusko odbijanje svakog razmještaja raketa bilo rezolutno, te da bi američki tvorci politike, od kojih je neke optužio da su opsjednuti američkom izuzetnošću, mogli računati na rizik prije nego što poduzmu prvi korak.

- Njihovo je pravo da misle šta žele. Mogu li oni, međutim, računati? Siguran sam da mogu. Omogućimo im da izračunaju brzinu i doseg sistema koje mi razvijamo - izjavio je Putin u obraćanju ruskoj političkoj eliti, izazivajući buran aplauz.

-Rusija će biti prinuđena da stvori i razmjesti tipove oružja koji se mogu koristiti ne samo protiv teritorija s kojih nam potiče direktna prijetnja, nego i s onih teritorija na kojima su smješteni centri odlučivanja - kazao je.

- To oružje, po svojim taktičkim i tehničkim specifikacijama, uključujući vrijeme leta do komandnih centara o kojima govorim, bit će potpuno srazmjerno prijetnjama koje će biti usmjerene protiv Rusije - dodao je Putin.

Ruski nuklearni projektili već imaju za cilj Sjedinjene Države i obratno.

Putinove izjave vjerovatno će evocirati sjećanja na kubansku raketnu krizu iz 1962. kada je ondašnji Sovjetski Savez odgovorio na razmještaj američkih projektila u Turskoj, šaljući balističke projektile na Kubu i stvarajući situaciju koja je dovela svijet na rub nuklearnog rata.

Svaki američki potez na razmještanju novih projektila u Evropi mogao bi skratiti vrijeme za neke američke rakete da dođu do Moskve u roku od 10 do 12 minuta, što je Putin nazvao ozbiljnom prijetnjom.

Takav scenarij, ako ne bude bez odgovora, otvorio bi mogućnost da Rusija bude pogođena nuklearnim udarom prije nego što ispali vlastite projektile prema američkoj  teritoriji.

Ruski projektili s tla koji trenutno imaju za cilj Sjedinjene Države smješteni su na ruskoj teritoriji i stoga imaju duže vrijeme leta prema velikim američkim naseljenim centrima, i treba im više vremena nego američkim projektilima smještenim u Evropi.

Putin nije potvrdio kako, tehnički, Rusija može razmjestiti projektile s kraćim vremenom leta. Moguće opcije uključuju njihovo razmještanje na tlu neke od ruskih saveznica u blizini američke teritorije, razmještanje bržih projektila na podmornicama  ili korištenje nekih od supersoničnih oružja za koje Moskva tvrdi da su u fazi razvoja, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Putin: Ruska porodica treba imati najmanje dvoje djece

Putin: Ruski naučnici su blizu stvaranja vakcina protiv raka

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom