Ekonomija     | 21.02.2019. 15:35 |

Sarajevski vodiči obilježili Međunarodni dan turističkih vodiča

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Grupa sarajevskih vodiča veterana danas je Međunarodni dan vodiča obilježila besplatnim vođenjem članova centara za zdravo starenje Novo Sarajevo i Velešići.

- Bilo je divno vidjeti njihova nasmijana lica dok smo ih proveli kroz najznamenitija mjesta grada - izjavila je Feni turistički vodič Jadranka Šuster.

Za nju je posao vodiča obostrana komunikacija s klijentima iz cijelog svijeta i upravo je u tome, kaže, draž ovog izuzetno zanimljivog posla.

- Kad se godinama bavite ovim inspirativnim i izuzetno zanimljivim poslom onda na engleskom, ruskom, češkom i bosanskom jeziku upoznajete goste iz cijelog svijeta, osobe različitih korijena, kultura i svjetonazora. Neki dolaze sa solidnim predznanjem o Sarajevu i BiH, neki pojma nemaju, a neki su pravi eksperti. Motivi posjete su razni – radoznalost, avanturizam, obrazovanje, posao, istraživanja, ljubav prema putovanjima - ističe Šuster.  

Prisjećajući se detalja iz turističkih tura navodi da turisti iz „kontinentalne“ Kine znaju sve o filmu „Valter brani Sarajevo“. Nedavno je jedan od njih, kako kaže, imao čitav film na mobitelu i svaki čas je, pokazujući određene scene, pitao gdje je to i tražio da se uputi na Kovače ili Alifakovac.  

- Kad je kineska grupa vidjela Sahat kulu sa koje je Valter, tj. Bata Živojinović pucao, ushićenju nije bilo kraja, kao ni kada su u Kazandžiluku u radnji Adnana Ferhatovića na zidu vidjeli scenu iz filma sa Adnanovim ocem. Kinezi iz Hong Konga ne znaju ko je Valter, ali zato odlično znaju ko su Boško i Admira, par ubijen na Vrbanja mostu 1993. godine. Znaju jer je njihova najpoznatija pjevačica Sammy Cheng 1994. godine o njima snimila pjesmu "Romeo and Juliet in Sarajevo" - kaže Šuster.

Sjeća se i da je grupu Amerikanaca zanimalo da li su vrelo, izvori i jezerca na Vrelu Bosne vještački ili prirodni.

- Jedan Rus me upitao koliko košta kasarna Jajce. Za cijenu kuća na padinskim dijelovima grada pitali su me Jermeni i Amerikanci - kazala je Šuster koja je korisnike centara za zdravo starenje vodila sa kolegama Jasnom Vugić, Abdulahom Muzurom i Jozefom Abinunom.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

PKFBiH-Predstavljeni vodiči za pristup izvorima finansiranja, procjenu tržišta i e-learning kurseve

Udruženje filmskih radnika proslavlja Međunarodni dan kratkog filma 21. decembra

Koronavirus se reflektirao na sve sfere ljudskih prava

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana