Bosna i Hercegovina     | 21.02.2019. 16:05 |

Vlada HNŽ-a i predstavnici Vijeća Europe o lokalnoj i županijskoj samoupravi

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. veljače (FENA) - Predstavnici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Monitoring odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za BiH razgovarali su u četvrtak u Mostaru o razvoju i glavnim izazovima pred lokalnom i županijskom samoupravom u HNŽ-u te međuopćinskoj, međužupanijskoj i prekograničnoj suradnji.

Županijski ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Suad Balić i predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a Veselko Čerkez sastanak su održali s izvjestiteljicama Monitoring odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za BiH Leilom Hunziker i Karlom Dejonghe.

Ministar Balić i predstojnik Čerkez naglasili su vrlo dobre rezultate rada Vlade HNŽ-a, istaknuvši kako bi oni zasigurno bili još bolji kada bi se izmijenio Zakon o pripadnosti javnih prihoda, na čiju nepravednost Vlada HNŽ-a ukazuje već dužni niz godina. Govorili su i o ozbiljnom financijskom udaru kojemu je, zbog naslijeđenih dugova, tužbi i pravosnažnih sudskih presuda, izložen županijski proračun, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Unatoč poteškoćama, Vlada uspješno ostvaruje zacrtane ciljeve, a ispunjavanje svih obveza nikada nije dovedeno u pitanje, zaključili su ministar Balić i predstojnik Čerkez.

Također, istaknuli su odličnu suradnju s jedinicama lokalne samouprave koja se ogleda u provedbi više infrastrukturnih projekata. Posebno su naglasili Projekt energetske učinkovitosti odnosno obnovu školskih i drugih javnih objekata koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, pomoć u izgradnji i rekonstruiranju cestovne infrastrukture, te potporu lokalnim kulturnim, športskim i drugim institucijama i sadržajima.

Govoreći o stanju lokalne samouprave, sudionici sastanka poglavito su se osvrnuli na Grad Mostar, podsjećajući na to kako već duži niz godina ne funkcionira Gradsko vijeće niti su provedeni lokalni izbori, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vučević: Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe nastavak festivala licemjerja

Vlada HNŽ-a o sastanku s prosvjetarima: Nema prostora za preuzimanje dodatnih financijskih obaveza

Vlada HNŽ: Upravi za ceste HNŽ-a 20,8 milijuna KM za regionalne prometnice

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana