Bosna i Hercegovina     | 21.02.2019. 17:32 |

Razgovor delegacija SDA i A-SDA: Nagovještava se buduća koalicija (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Razgovor delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) završen je tvrdnjom njihovih lidera novinarima da je moguće koaliranje tih političkih subjekata koji inače skoro identično gledaju na odnose u zemlji, prioritete, fokuse djelovanja, problematiku.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, domaćin susreta, izjavio je da je ovom prilikom ugošćena "bliska stranka", a lider A-SDA Nermin Ogrešević da njeno participiranje u vlasti ne bi bilo "od viška".

- Ako postoji saglasnost političkih aktera, spremni smo sudjelovati - zaključio je Ogrešević.

Izetbegović je obraćanje novinarima započeo riječima da se nagovještava buduća koalicija, vjerovatno na državnom, enitetskom i na nivou nekih kantona. Za naredni ponedjeljak je najavio susret SDA s Pokretom demokratske akcije (PDA), kao i vjerovatno donošenje odluka nakon toga.

Zaključak lidera A-SDA Nermina Ogreševića je da su današnjim susretom vjerovatno stvorene pretpostavke za suradnju dviju stranaka i za naredne korake.

- Usuglasili smo da je bitno formirati vlast što prije; A-SDA je spremna pojačati, uslovno rečeno, bošnjački dio vlasti, ojačati politički front za euroatlantske integracije BiH. U narednim susretima vjerovatno možemo razgovarati o konkretnoj suradnji - njegove su riječi.

Na novinarsko pitanje šta je cilj njegove stranke, lider A-SDA je odgovorio da su to interesi države Bosne i Hercegovine i da je bitno što više ojačati politički front koji razmišlja na taj način.

Lider SDA Bakir Izetbegović, zamoljen da prokomentira izjave iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) vezane za formiranje izvršne vlasti odnosno različite stavove o euroatlantskim integracijama BiH, rekao da Stranka demokratske akcije neće praviti nikakve ustupke u njenom instistiranju da se poštuju Ustav i zakoni BiH, kao i sudske presude, te će pod tim uvjetima podržati SNSD-ovog kanditata za mandatara u Vijeću ministarsta BiH.

Pogledajte http://fena.ba/video/2606

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1clxoj7B-ArPNVLRPijm56kk7CxMC4Md9?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

Izetbegović: Svaki 25. novembar nas podsjeća na antifašističke vrijednosti utkane u temelje BiH

Izetbegović boravio u radnom posjetu Kantonalnoj organizaciji SDA HNK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta