Svijet     | 22.02.2019. 09:45 |

U Turskoj izdati nalozi za hapšenje 295 vojnih lica povezanih s FETO-om

FENA Internet

ISTANBUL, 22. februara (FENA) - Tursko tužilaštvo danas je izdalo naloge za hapšenje 295 aktivnih vojnih lica povezanih s terorističkom organizacijom FETO, koja je stajala iza neuspjelog državnog udara 2016. godine, naveo je anonimni izvor iz pravosuđa.

U sklopu istrage o infiltraciji organizacije u tursku vojsku, tužioci iz Istanbula izdali su potjernice za aktivnim vojnim licima, osumnjičenim za komuniciranje sa članovima FETO-a preko telefonskih govornica i kućnih linija, istakao je izvor. Dodao je da se među osumnjičenima nalaze visoko rangirane osobe, od kojih je osam majora, prenosi agencija Anadolija.

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO), koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) a čije je izručenje formalno tražila Turska, odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula. Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč. Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali i turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno više od 2.000 osoba.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo