Svijet     | 22.02.2019. 16:28 |

Džuma u Al-Aqsi protekla mirno, izraelska policija oko džamije

FENA Internet

JERUSALEM, 22. februara (FENA) - Džuma u prostoru džamije Al-Aqsa u petak je protekla mirno uprkos sedmici punoj napetosti oko pristupa jednom uglu džamijskog kompleksa. 

Izraelska policija pojačala je prisustvo oko džamije iz straha od nasilja dok se hiljade muslimanskih vjernika okupilo na svetom mjestu, koje je poznato među Jevrejima kao Brdo hrama a među muslimanima kao Plemenito utočište.

Prije džume, policija je uhapsila 60 ljudi koje je osumnjičila za poticanje na nasilje, saopćio je policijski portparol.

Spor je bio usmjeren na prolaz kroz kapiju i stepenište koje vodi do hale koju godinama drže zatvorenim izraelske vlasti, a u petak su ih ponovo otvorili muslimanski vjerski zvaničnici. Hala se nalazi nedaleko od same Al-Aqse.

Izraelska policija pojačala je prisustvo širom Starog grada u Jerusalemu opasanog zidinama kako bi spriječila izbijanje sukoba, saopćio je policijski portparol

Stari grad nalazi se među dijelovima Jerusalema koje je Izrael osvojio u ratu u 1967. godini  s Jordanom, koji obavlja dužnost čuvara džamije, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Netanyahu planira muslimanskim vjernicima ograničiti pristup džamiji Al-Aksa tokom ramazana

Desetine jevrejskih doseljenika upalo u kompleks Al-Aqse

Fanatični izraelski doseljenici upali u kompleks al-Aqse

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!