Bosna i Hercegovina     | 23.02.2019. 16:25 |

Klub poslanika i OO SDA u BPK ogradile se od postupaka i stavova Žuge i Musića

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23. februara (FENA) - Klub poslanika SDA u Skupštini BPK Goražde te predsjednici sve tri općinske organizacije ove stranke, Goražde, Foča i Pale u FBiH, ogradili su od postupaka i stavova poslanika SDA Mirsada Žuge i Nijaza Musića sa jučerašnjeg nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine, ističući da oni ne predstavljaju zvanične stavove organa SDA već lične stavove pojedinaca.

U saopćenju za javnost naveli su da je Klub poslanika SDA odlučio kako neće prisustvovati nastavku konstituirajuće sjednice i da neće učestvovati u njenom radu iz razloga što je, kako tvrde, zakazana od neovlaštene osobe.

Jedan od razloga između ostalog je i što organi stranke nisu zauzeli stav u pogledu izbora rukovodstva skupštine i kluba Bošnjaka u Skupštini BPK Goražde. Poručili su da će se o postupcima Musića i Žuge koji su se na to oglušili, u narednom periodu očitovati organi stranke.

Poslanik Mirsad Žuga tvrdi da je riječ o stavovima pojedinaca.

-Što se tiče stavova iznesenih u saopćenju za javnost, to su stavovi pojedinaca jer nijedan organ stranke nije zasjedao. Ja se iskreno nadam da će se odnosi u klubu srediti i ponavljam da je ovo trenutno jedina moguća parlamentarna većina u BPK u kojoj SDA treba dati mandatara i nastaviti raditi za dobrobit građana ovog kantona - izjavio je za Fenu Žuga, inače predsjednik kantonalnog povjereništva SDA Goražde.

Njegovo mišljenje dijeli i poslanik Nijaz Musić.

-Mislim da je ono samo stav šestero ljudi, tri predsjednika općinskih organizacija, jer ono nije stav njihovih baza. Vjerovatno jučer nije održana sjednica niti jedne općinske organizacije, a sjednica općinske organizacije Goražde možda nije održana u posljednjih godinu dana nikako, tako da je to stav ljudi koji i dalje grade ideju na iluzijama da treba praviti koaliciju s Liberalnom strankom što je nemoguće u ovom momentu - ističe Musić.

Dodao je da će naredne sedmice biti intenzivirani pregovori o formiranju izvršne vlasti.

Na jučerašnjem nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine BPK koju je zakazao dopredsjedavajući iz prethodnog saziva Edim Fejzić (Goraždanska priča), jednoglasnim odlukama trinaest poslanika stranaka iz Građanskog bloka (NBL, Nezavisnog bloka, A-SDA, DF, SDP, Naše stranke) te dva poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) za predsjedavajuću Skupštine BPK izabrali su Editu Velić (DF).

Dopredsjedavajući je Edim Fejzić (Goraždanska priča), dok je pozicija dopredsjedavajućeg iz reda Srba ostala upražnjena jer se na sjednici nisu pojavili poslanici Liberalne stranke (LS), Stranke za BiH i tri poslanika SDA.

Prethodno je nastavak sjednice odbila zakazati predsjedavajuća iz prošlog saziva Aida Obuća (SDA), smatrajući da se za to nisu stekli uslovi.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'