Kultura     | 24.02.2019. 15:54 |

Obilježavanje 55. godišnjice stvaralačkog rada Ratka Orozovića

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Sarajevski pjesnik, satiričar i režiser Ratko Orozović obilježit će u ponedjeljak, 25. februara, 55. godišnjicu svog umjetničkog stvaralaštva kojim povodom će biti upriličeno poetsko-filmsko veče nazvano "Dođite na one stvari" u sarajevskom klubu "Sloga".

Orozović je rođen 25. februara 1944. godine u jeku Drugog svjetskog rata zbog čega je i dobio ime Ratko. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu sa diplomskim iz estetike "Lukačeva teorija romana i savremeni pravci u estetici".

Njegov stvaralački opus sadrži dva igrana filma "Vanbračna putovanja" i "Bračna putovanja", više od 100 kratkih filmova, 1.500 televizijskih emisija, režiser je desetak pozorišnih predstava, napisao je pet knjiga poezije, proze i satire, a ujedno je i pokretač Viva film festivala.

Dobitnik je 52 nagrade i priznanja. Tokom 75 godina života obišao je 50 zemalja svijeta, a za sebe kaže da je po nacionalnosti umjetnik i građanin svijeta.

- Rođen sam u Drugom svjetskom ratu, a preživio sam za mene treći svjetski rat. U životu sam mnogo radio, ali i griješio. Preživio sam male boginje i velike ljubavi, a kad umrem ne želim da gase muziku niti da mi pale svijeće - kazao je povodom ovog dvostrukog jubileja Orozović.

Poetsko-filmsko veče njemu u čast organizirat će Planet poezije i Viva.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'