Sport     | 25.02.2019. 11:44 |

Pezer: Drago mi je da sam formu tempirao upravo za EP

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 25. februara (FENA) - Zeničanin Mesud Pezer s velikim ambicijama putuje na Evropsko dvoransko prvenstvo u škotskom Glasgowu, koje će biti održano od 1. do 3. marta.

Pezer će biti i jedini bh. predstavnik na tom takmičenju u bacanju kugle, jer Sarajlila Kemal Mešić nije ispunio normu od 20,15 metara, dok se veteran i Pezerov klupski kolega iz AK Zenica, 40-godišnji Hamza Alić koji ima normu, nije spremao za zimsku sezonu. Osim Pezera, u Glasgow će putovati i srednjeprugaši na 800 metara Amel Tuka i Abedin Mujezinović. 

- Cilj je uvijek prvo ući u finale, a onda će tek razmišljati o medalji. Na borilište ću već prvog dana i nadam se da ću već prvim hicem prebaciti 20.50 m, odnosno ispuniti normu za finale.

Jer, osim što u kvalifikacijama imamo samo tri hica, isti dan su i kvalifikacije (11.00 sati) i finale (19.30) - ističe Pezer, koji napominje kako u kvalifikacijama neće biti podijeljeni po grupama, nego će svih 19 takmičara čekati.

- Bit će velika pauza između dva hica pa ću nastojati što prije ostvariti normu, kako bih sačuvao snagu i malo se duže odamrao do finala. Odmor je vrlo važan na ovakvim takmičenjima. Međutim, optimista sam, jer sam zadnjim hicem u Beogradu od 20,99 metara potvrdio da sam potpuno spreman i da sam špic forme upravo i uhvatio za samo EP. Uvjerio sam se da sam u dobroj formi i samog sebe - kaže Pezer, koji je prije dvije godine, upravo u Beogradu, s dužinom 20,37 metara bio sedmi na EP-u u dvorani.

Uvjeren je kako će ovog puta biti bolje plasiran te da će biti u krugu konkurenata za medalju, dok glavnog favorita za zlato smatra Nijemca Davida Storla. Aktuelnom evropskom dvoranskom prvaku, Poljaku Konradu Bukowieckom ne daje puno šanse za odbranu naslova.

Pezer je prošle godine na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u engleskom Birminghamu, s dužinom novog bh. dvoranskog rekorda i dvoranskog rekorda Balkana - 21,15 m, bio peti, što je i najbolji plasman nekog bh. atletičara na svjetskim dvoranskim prvenstvima (Tuka je 2015. godine bio bronzani na 800 metara na SP-u na otvorenom u Pekingu).

Ohrabrujuće je, osim najdužeg hica ove zime od 20,99, kojeg je prije osam dana ostvario u Beogradu, što je u osam nastupa ubilježio čak šest pobjeda te jedno treće i četvrto mjesto na razmim takmičenjima, a pritom je odbranio i naslov dvoranskog prvaka Balkana. Uz to, nijedan hitac nije bio kraći od 20 metara, odnosno najslabiji hitac imao je u Ostravi, na Czesh Indooru Gala, kada je s 20,16 metara bio treći.

Pezer je, inače, trenutno u Švedskoj gdje je doputovao nakon takmičenja u Beogradu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Jasmina Merdić i Mesud Pezer najbolji sportisti ZDK za 2023. godinu

Pezer nije imao tehnički dobar nastup u Glasgowu, pripreme nastavio u Makarskoj

Pezer zadovoljan rekordom iz Beograda, ali žali što nije ispunio i normu za SP u Glasgowu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana