Kultura     | 25.02.2019. 13:09 |

Muzej savremene umjetnosti RS - Izložba o zastupljenosti žena na sceni

FENA Saopćenje

BANJA LUKA/SARAJEVO, 25. februara (FENA) - "Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran" naziv je izložbe, kao novog umjetničkog projekta u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske kojim se nastavlja uspješna saradnja sa British Councilom, a bit će otvorena 7. marta.

Ranijih godina saradnja između te dvije institucije Banja Luci je omogućila značajne i veoma posjećene izložbe radova Dejmijana Hersta "Nova religija" i Grejsona Perija "Taština malih razlika".

Ideja ovog umjetničkog projekta, koji u fokus stavlja dijalog između djela britanskih umjetnica iz kolekcije British Councila i umjetnica iz lokalnih kolekcija, potekla je iz British Councila. To je vijeće podstaklo kustose pet regionalnih institucija da rade zajedno kako bi u svojim zajednicama otvorili pitanje zastupljenosti žena umjetnica u kolekcijama i njihove vidljivosti na savremenoj sceni.

Svaka od izložbi ima različite konceptualne okvire, u zavisnosti od sadržaja ili problematike kojom se bavi, odnosno radova koji se pridružuju.

Percepcije prvenstveno ukazuju na paralelne umjetničke prakse iz različitih geografskih, društvenih, kulturoloških i ekonomskih konteksta u kojima umjetnice žive i rade. Pokazalo se da su ženske teme s različitih geografskih područja identične, uvijek se radi o preispitivanju identiteta, intimnosti, sjećanja, o svakodnevnom iskustvu, društvenim stereotipima, seksualnosti ili slobodi.

Također, korištenje vlastitog tijela kao umjetničkog medija svuda je podjednako prisutno. Evidentnu razliku, međutim, predstavljaju drugačiji uglovi posmatranja, a potom i drugačiji stavovi, uslovljeni pomenutim kontekstima. 

Izložba u Banja Luci nazvana je po djelu jedine umjetnice u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti RS Sandre Dukić koja ima izražen feministički stav i djelovanje. Naziv je ujedno i narodna poslovica, "Cvijet je najljepši kad je neubran", sa kojom se umjetnica vizuelno duhovito poigrava želeći da skrene pažnju na radikalnije preispitivanje pozicije žena u društvu.

Poslovica sadrži i određene društvene i kulturološke karakteristike, koje zajedno sa društveno-istorijskim okvirom mogu biti polazna tačka za istraživanje rodnih odnosa ovog podneblja.

POstavka će biti otvorena do 27. maja, saopćeno je iz British Councila.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo