Magazin     | 26.02.2019. 07:48 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 26. veljače (FENA) - 

- 1154. Umro Herman Dalmatin, najstariji hrvatski znanstvenik i filozof svjetskog ugleda. Proučavao je i astronomiju, astrologiju, matematiku. Bio je važan posrednik između europske i islamske znanosti i filozofije 12. stoljeća te je radio na prvom europskom prijevodu Kurana na latinski jezik.

- 1725. Rođen Nicolas-Joseph Cugnot, francuski inženjer koji je konstruirao prvo vozilo na samostalan pogon. Bilo je to prvo vozilo na svijetu.

- 1802. Rođen Victor-Marie Hugo, francuski romanopisac, pjesnik, esejist, dramaturg i aktivist za ljudska prava. Poznat je po romanima "Jadnici" i "Zvonar crkve Notre-Dame". 

- 1815. Napoleon Bonaparte pobjegao iz zatočeništva na Elbi, na koju je dospio nakon što su ga saveznici po prvi put porazili i svrgnuli s prijestolja. Isplovio je na francuskoj Azurnoj obali i krenuo prema Parizu i ponovno preuzeo carsku vlast. Vladao je 100 dana, a konačno je poražen kod Waterlooa i zatočen na otoku Sv. Helena, gdje je i umro.

- 1829. Rođen Levi Strauss, njemačko-američki industrijalac, tvorac jeansa i osnivač jedne od najpoznatijih tvrtki na svijetu - Levi Strauss & Company.

- 1857. Rođen Emile Coue, francuski psiholog i farmaceut koji je osmislio tzv. Courovu metodu, psihoterapijsku samopomoć baziranu na optimističnoj autosugestiji, odnosno samohipnozi.

- 1885. Predstavnici 15 zemalja na kongresu u Berlinu (Afrička konferencija), koji je organizirao njemački kancelar Otto von Bismarck, dogovorili se o podjeli Centralne i Istočne Afrike.

- 1870. U New Yorku je za javnost otvorena prva pneumatska podzemna željeznica u SAD-u. Jedan jedini tunel koji je imala bio je dug oko 100 metara pa ga je javnost koristila tek kao zabavnu vožnju do 1973. godine kada je zatvorena.

- 1903. Umro Richard Jordan Gatling, izumitelj mitraljeza, jednog od najsmrtonosnijih oružja u povijesti. Zanimljivo je da je mitraljez napravio na osnovu svog ranijeg izuma - stroja za sjetvu.

- 1932. Rođen Johnny Cash, slavni američki glazbenik, nazvan i "čovjek u crnom" jer je na nastupima često nosio crnu odjeću. Proučavao je Bibliju, i osobno je napravio glasovnu snimku cijelog Novog zavjeta. Napisao je i roman "Čovjek u bijelom" o životu sv. Pavla, koji je postao bestseller.

- 1935. Robert Watson-Watt je pokraj engleskog Daventryja proveo demonstraciju poznatu pod imenom Eksperiment iz Daventryja koji je direktno prethodio stvaranju radara u Velikoj Britaniji.

- 1954. Rođen Recep Tayyip Erdogan, turski političar, predsjednik stranke AKP, bivši premijer i trenutni predsjednik Republike Turske.

- 2002. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u Bruxellesu postavio britanskog političara lorda Paddyja Ashdowna za novog visokog predstavnika u BiH umjesto Wolfganga Petritscha.

- 2002. U Srbiji ukinuta smrtna kazna, primjenjivana od nastanka moderne države 1804. godine. Posljednje pogubljenje, streljanjem, izvršeno je 14. veljače 1992. godine.

- 2004. U zrakoplovnj nesreći kod Mostara poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski i njegovi suradnici koji su zajedno s njim putovali na Međunarodnu konferenciju o investiranju.

- 2007. Međunarodni sud pravde u Haagu donio je oslobađajuću presudu za Srbiju i Crnu Goru u slučaju tužbe Bosne i Hercegovine. Utvrđeno je da nema odgovornosti za genocid u Srebrenici, ali da postoji odgovornost jer genocid nije spriječen te što nisu kažnjene osobe optužene da su genocid počinile.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'