Regija     | 25.02.2019. 18:19 |

Brkić - Bušić: Kontinuirani dijalog za bolje odnose između BiH i Hrvatske

FENA Saopćenje

ZAGREB/SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Delegacije ministarstava vanjskih oslova Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske susrele su se danas u Zagrebu i razgovarali o svim važnim pitanjima, uključujući i pitanja iz područja imovinsko-pravnih i radno-pravnih odnosa te migrantske krize.

Nakon susreta naglašen je značaj kontinuiranog dijaloga između dviju zemalja kao i održavanje političkih konzultacija s ciljem unapređenja dobrosusjedskih odnosa.

Ocijenjeno je da se, i pored otvorenih pitanja, dobri bilateralni odnosi razvijaju i unapređuju na temelju međusobnog uvažavanja te da je mirna i stabilna regija jedan od prioriteta vanjske politike i BiH i Hrvatske.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, koji je predvodio bh. delegaciju na bilateralnim konsultacijama, govorio je o procesu implementacije izbornih rezultata, formiranju vlasti na svim nivoima kao i najznačajnijim pitanjima vezanim za evropski i euroatlantski put.

Izrazio je nadu da će unatoč izazovima s kojima se Evropska unija suočava, BiH tokom 2019. godine dobiti status kandidata za članstvo u EU, s obzirom na to da BiH nema drugih uvjeta na tom putu, nakon što je odgovoreno i na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Brkić, koji je ujedno i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces u BiH, smatra da nema razloga da BiH ne usvoji Godišnji državni program (ANP) što su od nje zatražili ministri vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) kako bi u konačnici bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP).

Kada su u pitanju regionalni odnosi, istaknuo je da je BiH posvećena jačanju regionalne saradnje na zapadnom Balkanu, posebno u pravnom okviru Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) i u okviru Berlinskog procesa.

Državna tajnica za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Zdravka Bušić predvodila je hrvatsku delegaciju na današnjem sastanku i pozdravila napredak koji je BiH postigla na putu prema EU te izrazila spremnost Hrvatske za daljnju podršku u tom smislu.

Najavila je da će se ta podrška i pomoć nastaviti i u buduće kao i zagovaranje procesa proširenja, posebno na zemlje jugoistočne Evrope, što će biti jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Evropskom unijom u prvoj polovici 2020. godine.

Kao primjer jačanja odnosa BiH i Hrvatske, državna tajnica Bušić je navela da dvije zemlje imaju više od dvije milijarde eura trgovinske razmjene, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

S obzirom na to da se obje zemlje nalaze na migrantskoj ruti, razgovarano je i o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u regiji u kontekstu migrantske krize, a razmijenjene su i informacije o aktualnoj situaciji u BiH i regiji, kao i drugim regionalnim i globalnim temama.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zenička Arena ispunjava uslove za organizaciju evropskih prvenstava

Trump najavio sastanak s Xijem na samitu G20

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'