Bosna i Hercegovina     | 26.02.2019. 08:55 |

Ministar Garibija obišao Ušivak: Migrantska kriza je naš ispit ljudskosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Ministar rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Malik Garibija obišao je Prihvatni centar za migrante u Ušivku te poručio da je Vlada spremna dati doprinos u kontroli migrantske krize i njenih posljedica.

Istakao je da je stanje u Ušivku daleko od idealnog, ali da je to ipak lokacija koja ima najbolje uslove i predispozicije za organizovanu brigu o migrantima u Sarajevu, a možda i cijeloj BiH.

Dodao je da trenutno u Ušivku boravi oko 600 migranata.

Kanton Sarajevo ima nadležnost samo u oblasti zaštite maloljetnika bez pratnje, međutim, kako tvrdi, ovo neće biti samo još jedna vlada koja nijemo posmatra hiljade migranata na ulicama Sarajeva. Ministar Garibija je kazao da će pokušati koordinirati napore desetina ustanova i organizacija, kao i stotina volontera koji vrijedno rade na tom problemu.

Naveo je i da postoji mnogo dobronamjernih institucija i organizacija spremnih da pomognu, ali da je potrebno da država artikuliše svoje potrebe, zamoli za asistenciju u nekim oblastima i poduzme određene aktivnosti.

- Kao što je nepošteno da teret migrantske krize u BiH padne na leđa Unsko-Sanskog kantona, tako je nepošteno i probleme migrantske krize u Kantonu Sarajevo prepustiti Općini Hadžići. KS mora stati iza ove lokalne zajednice i teret migracija moramo ponijeti zajedno - poručio je Garibija, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo