Kultura     | 26.02.2019. 13:21 |

Deset autora iz regiona i svijeta snima pet filmova u Sarajevu i o Sarajevu

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Deset najtalentovanijih mladih autora iz regiona i svijeta ovih dana boravi u Sarajevu gdje će režirati pet kratkih filmova, a tematizirat će  "sarajevske priče".

Filmove producira Sarajevo Film Festival (Obala Art Centar), a pet autora iz svijeta i pet autora iz regije zajedno će raditi na pet kratkih 10-minutnih filmova. Omnibus kratkih filmova nastao u Sarajevu otvorit će ovogodišnji program Quinzaine des réalisateurs u Cannesu.

Jovan Marjanović iz Obala Art Centra istakao je na današnjoj konferenciji za medije da ovaj projekt traje nekoliko godina, a za cilj ima staviti fokus na mlade autore i njihovu saradnju. Do sada su edicije filmova snimane u Skandinaviji, Čileu, Tunisu, Libanu...

- Koncept je da se mladi autori iz regiona, reditelji koji još nisu snimili svoj prvi igrani film, spajaju s istim brojem autora iz ostatka svijeta i rade na jednom konkretnom mjestu - istaknuo je on.

On je podsjetio da Sarajevo film festival godinama radi sličan program Sarajevo grad filma, a ove godine su ta dva programa spojena u jedan.

Filmovi koji će se snimati u Sarajevu su "Love supreme", čiji su autori Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija/Belgija), "Red stain" Urške Đukić (Slovenija) i Gabriela Tzafka (Grčka/Danska), "The sign" Eleonore Veninove (Makedonjia) i Yone Rozenkiera (Izrael/Švicarska), "Mommy" Maše Šarović (Srbija) i Sharon Angelhart (Izrael) i "Spit" čiji su autori Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Carolina Markowitz (Brazil).

Maša Šarović iz Beograda smatra da je projekt "vjetar u leđa" mladim autorima, te prilika da naprave nešto konkretno za kratko vrijeme.

Film koji režira sa kolegicom iz Izraela Šaron Angelhart "Mommy" bavi se ritualom "saljevanja strave".

Dušan Kasalica iz Crne Gore sa Teodorom Ana Mihai (Rumunija/Belgija) režira film "Love supreme" i smatra da je riječ o veoma bitnom projektu koji, između ostalog, mladim autorima daje priliku da se predstave u Kanu.

Rad na ostvarenjima okupit će međunarodnu glumačku ekipu. U filmovima će glumiti Jelisaveta Seka Sablić, Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Doroteja Nadrah, Marija Pikić, Andrea Aković, Lidija Kordić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mladen Nelević i drugi.

Filmovi će biti završeni do maja, a sarajevska publika imaće priliku da ih vidi na ovogodišnjem Sarajevo film Festivalu.

Nastali su u okviru projekta Southeast Europe Factory prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominique Welinski i Directors’ Fortnight.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Film 'Stric' za početak Zimskog izdanja online festivala Mreže festivala Jadranske regije

Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije od 20. do 29. januara

Od 26. oktobra u kinima u BiH 'Ekskurzija' rediteljice Une Gunjak, bh. kandidat za Oscara

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta