Bosna i Hercegovina     | 27.02.2019. 13:11 |

Ćulum: Veći priliv migranata destabilizirat će javnu sigurnosti u RS-u i BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27.februara (FENA) - Policija Republike Srpske će i dalje intenzivno pratiti keretanje migranata preko teritorije ovog bh.entiteta, u kojem je od početka ove godine evidentirano 946 migranata, a očekuje se njihov veliki priliv, što može da znatno destabizira stanje javne sigurnosti u RS, i cijeloj Bosni i Hercegovini.

To je zaključeno danas na sastanku Koordinacionog tijela za praćenje migranata preko teritorije RS-a, a direktor policije Darko Ćulum ističe da će policija uraditi sve što je u njenoj moći na zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana.

-Ne dozvoljavamo da se migranti kreću bez nadzora policije, kako bi zaštiti ličnu i imovinsku bezbjenost naših građana. Problem je što migranti do BiH, koja je najzapadnija na ovoj ruti do EU, dođu nesmetano, prolazeći kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju, Bugarsku, Albaniju..., dok Hrvatska sve jače kontroliše svoju i granicu prema EU. Veliki broj migranata želi da ide iz BiH, ali im hrvatska policija ne dozvoljava prelazak. Postoji mogućnost i da će snage Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) biti razpoređene na vanjski dio granice BiH, u Hrvatsku, tako da će ta granica još više i jače biti zatvorena. Ako bude velikog broja priliva migranata, onda se ovdje stvarno očekuje problem i migrantska kriza, na šta su Vlada i MUP RS-a upozoravali - dodao je Ćulum.

Istakao je da se trenutno Oružane snage BiH, po sadašnjem zakonu, ne mogu biti angažirane na zaštiti granice, čijih 651 kilometar štiti Granična policija BiH, uz ispomoć Agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za kooridnaciju policijskih tijela, te MUPRS-a, čijih 35 pripadnika trenutno je na tim poslovima.

-Granica je jako porozna ima i identifikovanih možda i 50 ilegalnih prijelaza, kuda se krijumčare ili migranti sami prolaze - upozorio je.

Najviše migranata u RS-u, gdje njihovo povećanje u odnosu na isti period lani oko 80 posto, otkriveno je na podrčju policijskih uprava Banja Luka, Bosanska Gradiška, Prijedor i Bijeljina i svi su predati Službi za strance ili Graničnoj policiji.

Ćulum je novinarima istakao da se mahom radi o ekonomskim migrantima, koji dolaze iz 30 zemalja, a identitet im se teško utvrđuje, jer 90 posto njih nema nikakva dokumenta.

Policija je evidentirala tri krivična djela krijumčarenja ljudi, a i migranti su počinili tri krivčna djela, jedno razbojnistvo te jednu tešku krađu i jednu krađu.

-Zabrinjava činjenica i da među migrantima ima puno bezbjednosno interesatnih osoba, čak i pet-šest njih koji se mogu dovesti u vezi s teririzmom, a u Unsko-sanskom kantonu ima 26 osoba koji su bili u raznim grupacijama u Siriji - dodao je on.

Direktor RS-a je podsjetio da je trenutno u Grčkoj u pokretu oko 60.000 d0 70.000 migranata, a dnevno u tu zemlju ih uđe oko 300 te da su procjene da će dolaskom toplijeg vremena eskalirati migrantska kriza u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo