Bosna i Hercegovina     | 27.02.2019. 13:25 |

Završene 172. i 173. sjednica Vlade Federacije BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 27. veljače (FENA) - Vlada Federacije BiH je, na današnjoj 173. sjednici u Mostaru, nakon što je okončala ranije prekinutu 172. sjednicu, prihvatila inicijativu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, te zadužila Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da, u roku od šest mjeseci, pripremi Prednacrt zakona o civilnim žrtvama rata u Federaciji BiH.

Vlada je ocijenila da je uređenje statusa civilnih žrtava rata kroz Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom neodgovarajuće, a naročito što taj zakon uređuje i status drugih kategorija (neratni invalidi, socijalna i dječja zaštita), te da je do sada već pet puta mijenjan i dopunjavan, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Nakon što je razmatrala Prijedlog odluke o utvrđivanju potrebnog iznosa sredstava naknade za poticanje i jediničnog iznosa naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora električne energije i efikasne kogeneracije u 2019. godini, Vlada Federacije BiH će odluku o tome donijeti na sjednici koja će biti održana u Sarajevu u ponedjeljak, 4. ožujka 2019. godine.

Tada bi Vlada trebala razmatrati i izvješća o dosadašnjem radu Operatora za OIEiEK i njegov Program rada za 2019. godinu.

Vlada je danas donijela Odluku kojom je dala suglasnost na garantirane otkupne cijene električne energije iz postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Vlada FBiH je usvojila izvješće o realiziranim aktivnostima Implementacijske jedinice projekta "Energetska efikasnost u BiH" za Federaciju BiH za IV. kvartal 2018. i Plan aktivnosti za 2019. godinu.

Projekt provodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a financiran je kreditnim sredstvima Svjetske banke.

Do kraja 2018. godine implementirane su mjere energetske efikasnosti na 37 objekata iz javnog sektora na području Federacije BiH, od čega su 24 obrazovne institucije, osam zdravstvenih, dva zatvora, te objekti Policijske akademije u Sarajevu, Federalnog ministarstva financija i Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'