Bosna i Hercegovina     | 27.02.2019. 14:16 |

Aarhus centar sugerira odgađanje glasanja o odluci u vezi Bloka 7 TE Tuzla

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Aarhus centar u Bosni i Hercegovini (Centar za informisanje i učešće javnosti u oblasti životne sredine/okoliša) danas je uputio otvoreno pismo Parlamentu Federacije BiH u kojem podsjeća da je Energetska zajednica izdala saopćenje u petak, 22. februara, povodom najave da će se na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, zakazanoj za sutra glasati o Odluci za odobravanje garancije za kredit za Blok 7 TE Tuzla.

Iz Aarhus centra ističu da je Energetska zajednica jasno naznačila da postoji vjerovatnoća da bi takva odluka dovela Bosnu i Hercegovinu u poziciju kršenja preuzetih obaveza i legislative Energetske zajednice, što bi prisililo Sekretarijat da pokrene pravne procedure za otklanjanje takvog nezakonitog postupanja.

- Željeli bismo da vas podsjetimo i na činjenicu da je Energetska zajednica krajem septembra 2018. godine, uputila slično upozorenje i prošlom sazivu Parlamenta FBiH i tada je glasanje odgođeno. Nakon toga su pokrenute konsultacije između Sekretarijata, Vijeća za državnu pomoć BiH, Federalnog Ministarstva finansija i Elektroprivrede BiH. Pošto će rezultati procjene legalnosti predložene odluke za garanciju biti uskoro dostupni, smatramo da je potrebno sačekati da se taj proces završi prije nego se glasa Odluci. Na taj način bi se prije usvajanja Odluke otklonile sve moguće pravne nedoumice i izbjeglo pokretanje postupak protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja zakona - navodi se u otvorenom pismu.

Iz Aarhus centra također upozoravaju na "ozbiljnost mogućih negativnih posljedica za Bosnu i Hercegovinu" i očekuju da će biti prihvaćene sugestije upućene od Sekretarijata Energetske zajednice i odgođeno usvajanje odluka do završetka istrage.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Federalnim parlamentarcima predstavljena izložba portreta 'Lično' Velije Hasanbegovića

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo