Bosna i Hercegovina     | 27.02.2019. 14:04 |

Brkić: Prioritet BiH poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda

FENA Saopćenje

 

ŽENEVA/SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić obratio se danas u Ženevi na Segmentu na visokom nivou Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda (Human Rights Council).

Brkić je naglasio da Bosna i Hercegovina daje prioritet poštivanju ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz jačanje demokracije, multikulturnog dijaloga i poštivanje nacionalnih, kulturnih i vjerskih različitosti, kao i kroz suzbijanje svih oblika diskriminacije i netrpeljivosti prema pripadnicima bilo kojeg dijela društva.

Istaknuo je da Bosna i Hercegovina ispunjava svoje međunarodne obaveze koje proizlaze iz instrumenata zaštite ljudskih prava koje je prihvatila, i nastavlja raditi na poboljšanju svog zakonodavstva i stvaranju učinkovitijih mehanizama u skladu s međunarodnim standardima u čemu je tokom prošle godine učinjen značajan napredak.

Brkić je izvijestio Vijeće o izvršenim obavezama institucija BiH u pogledu zaštite ljudskih prava u prošloj godini.

Naglasio je da nažalost, još uvijek svjedočimo slučajevima brutalnog nasilja i ozbiljnih kršenja ljudskih prava u dijelovima svijeta pogođenim ratnim sukobima što zahtijeva od svih mnogo više napora u prevenciji kao jednom od glavnih prioriteta rada Vijeća za ljudska prava, jer su brzi odgovori na bilo kakvo ugrožavanje ljudskih prava ključni za njihovu učinkovitu zaštitu. U tom kontekstu, istaknuo je važnost specijalnih zasjedanja Vijeća za ljudska prava u cilju jačanja sposobnosti Vijeća da reagira u hitnim situacijama, posebno u najgorim slučajevima kršenja ljudskih prava.

Također je naglasio potrebu da Vijeće za ljudska prava u narednom razdoblju unaprijedi svoju ulogu kroz dalje jačanje suradnje s regionalnim organizacijama i svim UN agencijama koje se, u okviru svojih mandata, bave aspektima zaštite ljudskih prava, a sve radi usklađivanja njihovih aktivnosti i što bolje zaštite ljudskih prava na regionalnom i globalnom nivou. 

Ponovo je istaknut otvoreni poziv Bosne i Hercegovine za sve Specijalne izvjestitelje Vijeća za ljudska prava da radno posjete BiH, što je pokazatelj da je BiH otvorena i da daje podršku svim Specijalnim procedurama Vijeća.

U tom smislu Brkić je informirao da je Bosna i Hercegovina nedavno bila domaćin 117. sjednice Radne grupe o prisilnim ili nevoljnim nestancima kao i da postoji interes za radnu posjetu Specijalnog izvjestitelja o ljudskim pravima migranata, koja će najvjerojatnije biti realizirana u prvoj polovini ove godine.

- Bosna i Hercegovina podržava svaki međunarodni dogovor koji ima za cilj iznalaženje efikasnog odgovora međunarodne zajednice na izazov velikih izbjegličkih i migracijskih pokreta i dugoročnih migrantskih kriza.  Samo organiziranim naporima i uzajamnom solidarnošću na globalnoj razini se može uspješno odgovoriti na takve izazove - rekao je Brkić.

Na kraju obraćanja, podvukao je da nas izazovi s kojima se suočavamo, ne smiju obeshrabriti u borbi za veće poštivanje ljudskih prava, te da će BiH nastaviti davati svoj doprinos kroz aktivnosti na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana