Kultura     | 27.02.2019. 15:00 |

Projekt 'Knjigralište' mladih iz Modriče u cilju podizanja trenda čitanja u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Ekipa mladih iz Modriče pronašla je rješenje za problem negativnog trenda čitanja u BiH, posebno učenika, pokrenuvši projekt "Knjigralište". U cilju da djecu zainteresiraju za knjigu, odlučili su unutar biblioteke u Osnovnoj školi "Sutjeska" formirati dodatni prostor u kojem će mališani moći provoditi slobodno vrijeme i "igrati se" s knjigama.

Shvatili su da dječji dodir s knjigom nije dovoljan samo na nastavi, već da za razvoj navike treba ipak nešto više, potrebna je zabava i opušteno okruženje. Imali su još jedan cilj – naučiti djecu aktivnom čitanju ili, kako oni to nazivaju, "čitanju s olovkom u ruci", uz ocjenu da je "samo knjiga iz koje je nešto zapisano pročitana knjiga".

Istraživanja o čitateljskim navikama već godinama ne donose dobre rezultate. Ako i nema negativnog trenda, nema ni nekog većeg pozitivnog pokazatelja. Tome u prilog idu i loši rezultati učenika na maturama, prijemnim ispitima, ali i pad prodaje u knjižarama i na sajmovima. Tu je i prednost novih medija i razvoj tehnologija koje potiču na obavljanje više radnji istovremeno.

- Ono što je sigurno, navika čitanja se razvija u djetinjstvu - moto je tima iz Modriče.

S idejom koja ima uticaj na cijelu zajednicu, pomoć drugih je bila neophodna. U projekt su se uključili i volonteri, mladi, ali i ostali stanovnici mjesne zajednice, kao i zaposlenici škole te od juna do septembra radili na njegovoj realizaciji kako bi sve bilo spremno za novu školsku godinu.

Prvobitno su se sastali s direktorom Osnovne škole "Sutjeska" i predstavnicima mjesne zajednice Modriča, zaključivši da je ovaj projekt, u konačnici, ulaganje u budućnost.

- Podrška nadležnih, njihovo razumijevanje istinskih vrijednosti i briga za zajednicu bili su dodatni vjetar u leđa ekipi koja je radila na "Knjigralištu". Cijeli projekt je rezultat isključivo volonterskog rada, od mladih koji su smislili projekt, preko školskog kadra do majstora koji su obavljali radove - ističe se u saopćenju.

Pronašli su najpovoljnije ponude za materijale, radili na prostoriji kako bi je što bolje prilagodili novoj funkciji te opremili namještajem koji će stvoriti opušteniju atmosferu, drugačiji svijet od učionica. Učenici likovne sekcije su kreativno oslikali zidove "Knjigrališta".

"Knjigralište" je namijenjeno djeci osnovnoškolskog uzrasta od 6 do 15 godina, no organizatori ističu i dodatnu vrijednost projekta. Osnovu školu "Sutjeska" pohađaju i djeca s posebnim potrebama te je formiranje ovakvog prostora veliki korak za njihovu društvenu socijalizaciju.

- Sva djeca bez razlike imaju pravo na sretno djetinjstvo i adekvatno školovanje, a naša je dužnost i obaveza da im to obezbijedimo i prilagodimo njihovim potrebama - poručuju članovi projekta.

Čitanje knjiga povezuje i poboljšava pisani i govorni jezik, utiče na razvoj inteligencije, mašte, kreativnog mišljenja. Za 900 djece 16 volontera je stvorilo siguran i kreativan kutak kako bi pomogli u izgradnji ljubavi prema knjizi, razvijanju i njegovanju vještina čitanja i razumijevanja pročitanog, sticanju medijske pismenosti, ali i drugačije saradnje učenika i nastavnika.

- "Knjigralište" je ispunilo cilj. Djeca tu rado provode vrijeme i nakon nastave, uče, druže se i čitaju. Projekt iz Modriče zasigurno može biti pozitivan primjer i za druge odgojne i obrazovne ustanove. Mladi mogu smisliti velike stvari, ponekad je potrebno samo malo razumijevanja i podrške starijih da se one i ostvare - navodi se u saopćenju.

Projekt je podržala Fondacija Mozaik uz finansijsku podršku Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC), Robert Bosch Stiftung, Balkan Trust for Democracy, Medicor, ZEIT drugih donatora i Opštine Modriča.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zahvaljujući pomoći Vlade KS, povratnici u Tarevce pokrenuli uspješan projekt uzgoja jagoda 

Otvorena posljednja obnovljena džamija u Modriči u džematu Srednjem

Rafinerija ulja Modriča predstavila svoje proizvode na sajmu „Automechanic“

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu