Bosna i Hercegovina     | 27.02.2019. 15:37 |

Pripreme obilježavanja 26. godišnjice stradanja Bošnjaka Ahmića i općine Vitez

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Udruženje građana žrtava rata '92-'95 – '16 april' Ahmići i Medžlis IZ Vitez počeli su s pripremama obilježavanja 26. godišnjice stradanja Bošnjaka Ahmića i općine Vitez.

Tim povodom danas su posjetili premijera SBK-a Tahira Lendu i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine SBK-a Muharema Grabusa.

Tokom posjete članovi Odbora upoznali su Lendu o pripremama i planovima Odbora za ovogodišnju organizaciju obilježavanja zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima Ahmića 16. aprila 1993. godine.

Premijer SBK-a izrazio je spremnost da u svom kapacitetu podrži organizaciju obilježavanja 26. godišnjice stradanja u Vitezu, saopćeno je iz Udruženja.

Pripadnici HVO-a su u napadu na Ahmiće, 16. aprila 1993. godine, ubili 116 civila, a u Udruženju građana žrtava rata "16. april" ističu kako tijela svih žrtava još nisu pronađena.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu