Svijet     | 28.02.2019. 14:11 |

Talibani i američki predstavnici pregovaraju o okončanju rata u Afganistanu

FENA Internet

DOHA/KABUL , 28. februara (FENA) - Talibanski i američki predstavnici koji pregovaraju u Kataru o načinu na koji završiti rat u Afganistanu imali su  "opsežne" pregovore o tome kako mogu biti povučene strane jedinice i kako garantirati da zemlju ponovno neće koristiti strane snage za napad na druge zemlje.

Američki posebni mirovni izaslanik Zalmay Khalilzad u tvitu je napisao da su susreti u Dohi bili produktivni, prenosi Reuters.

"Nastavljamo poduzimati polagane korake prema razumijevanju i konačnom miru", rekao je Khalilzad te dodao da će pregovori biti nastavljeni u subotu nakon dvodnevna prekida.

Nakon sastanka u srijedu, dvije strane su odlučile održati konsultacije i pripremiti se za sljedeći sastanak, prema izjavi koju je objavio glasnogovornik talibana Zabiula Mudžahid.

Dvije strane nastavljaju pregovore ove sedmice nakon što su postigle značajan napredak u ranijem krugu pregovora, također održanim u Dohi, u januaru.

Prošle je godine u Afganistanu poginulo gotovo 4.000 civila, uključujući rekordan broj djece, što je bila jedna od najsmrtonosnijih godina za afganistanske civile otkako su Ujedinjeni narodi počeli, prije deset godina, dokumentirati podatke o žrtvama.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hamas kaže da izraelski prijedlog nije ispunio palestinske zahtjeve, ali da je u razmatranju

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana