Bosna i Hercegovina     | 28.02.2019. 21:11 |

Predstavnički dom PFBiH odobrio dva zakonska rješenja poslanika Irfana Čengića

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Predstavnički dom Parlamenta FBiH prihvatio je Nacrt zakona o otpisu poreznih dugovanja fizičkih lica - rezidenata Federacije BiH koja su ostvarila prihode iz inostranstva.

Predlagač zakona je poslanik Socijaldemokratske partije BiH Irfan Čengić, kao i  Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, kojeg su također poslanici prihvatili.

Prvim zakonskim rješenjem Čengić želi da se pomogne mladima koji su ostali u BiH i svakodnevno izvoze svoju pamet, a novac troše u BiH.

- Otpisom ovih dugovanja se pomaže njima jer nisu bili u mogućnosti platiti te poreze zbog nepostojanja obrazaca, ali i poreznoj upravi da napravi detaljnu evidenciju i počne blagovremenu naplatu poreza. Ovim putem želim dati javnu podršku i direktoru Porezne uprave FBiH u nastojanjima da poveća naplatu poreza po svim osnovama - rekao je Čengić.

U toku javne rasprave, uvjeren je da će Vlada FBiH, Porezna uprava FBiH i Udruženje freelancera zajednički doći do rješenja.

Čengić smatra da je izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom potrebno izvršiti kako bi se priznao status roditelja njegovatelja osobama koje imaju djecu sa težim oblicima invaliditeta.

- Nacrt zakona rađen je po ugledu na zakonska rješenja iz Republike Hrvatske u kojim godinama postoji status roditelja njegovatelja. U toku javne rasprave će biti potrebno uraditi analizu i procjenu financijskih troškova za FBiH koji će nastati nakon usvajanja ovog zakona. Tek nakon detaljne analize moguće je pristupiti usvajanju prijedloga zakona - kazao je Čengić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Federalnim parlamentarcima predstavljena izložba portreta 'Lično' Velije Hasanbegovića

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!