Stranačke aktivnosti     | 03.03.2019. 18:23 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Srpska demokratska stranka upozorava javnost da se planira izborna krađa na referendumu za opoziv načelnika opštine Teslić po zatvaranju biračkih mjesta.

Naime, članovi biračkih odbora na velikoj većini biračkih mjesta po zatvaranju birališta neće dozvoliti posmatračima uvid u zapisnike iako po Izbornom zakonu BiH posmatrači na to imaju pravo. Plan je da se falsifikuju zapisnici na putu od biračkog mjesta do opštinske izborne komisije i na taj način promjeni volja građana Teslića.

Podsjećamo članove biračkih odbora i javnost na član 5.26. Izbornog zakona BiH koji kaže da predsjednik biračkog odbora javno izlaže detaljni tabelarni prikaz rezulatata glasanja na biračkom mjestu po političkim subjetima kako bi javnost mogla imati uvid u njih a kopije rezulatata glasanja biće uručene akreditovanim posmatračima na njihov zahtjev.

Srpska demokratska stranka insistira da predsjednici biračkih odbora dozvole posmatračima slikanje zapisnika po okončanju brojanja na biračkim mjestima gdje izdavanje kopije zapisnika nije moguće.

Posmatrači Srpske demokratske stranke su na više biračkih mjesta otkrili da su pojedini glasači ubacivali više glasačkih listića u kutiju što diskredituje sam izborni proces i stavlja sumnju u regularnost glasanja. Primjer za ovu vrstu izborne prevare je biračko mjesto Donji Buletić (br. 074B019C) na kome je Božan Ignjić prilikom glasanja ubacio više listića zbog čega je glasanje prekinuto.

Postavlja se pitanje otkuda Božanu Ignjiću više originalnih listića, osim ako mu ih nije izdala izborna komisija. Srpska demokratska stranka će pokrenuti pitanje krivične odgovornosti članova Komisije za provođenje referenduma u ovom slučaju.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

SDS

Vezane vijesti

Miličević: SDS će sigurno izaći na izbore

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta